Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Colombia mula mandulkan badak air bekas peliharaan Pablo Escobar

  BOGOTA, 15 NOV – Colombia pada kelmarin mula memandulkan badak air, haiwan yang berketurunan dibawa secara haram ke negara itu oleh mendiang raja dadah Pablo Escobar pada 1980-an.

  Dua badak air jantan dan seorang betina menjalani pembedahan pemandulan, kata pihak berkuasa alam sekitar. Ia adalah sebahagian daripada usaha kerajaan yang lebih besar untuk mengawal populasi lebih daripada 100 mamalia itu yang berkeliaran tanpa pengawasan di beberapa sungai.

  Pelan itu termasuk memandulkan 40 ekor badak air setahun, memindahkan sebahagian daripada mereka ke negara lain dan mungkin euthanasia.

  Badak air, yang merebak dari ladang Escobar ke sungai berhampiran tempat mereka berkembang, tidak mempunyai pemangsa semula jadi di Colombia dan telah diisytiharkan sebagai spesies invasif yang boleh mengganggu ekosistem.

  Sekumpulan badak air telah dibawa pada tahun 1980-an ke Hacienda Nápoles, zoo persendirian Escobar yang menjadi tarikan pelancong selepas kematiannya pada tahun 1993. Kebanyakan haiwan hidup bebas di sungai dan membiak tanpa kawalan.

  Pemandulan mengambil masa, kerana mengesan dan menangkap haiwan tiga tan yang agresif dan teritorial adalah rumit, David Echeverry López, ketua pejabat alam sekitar yang bertanggungjawab ke atas rancangan itu, berkata dalam video yang diedarkan kepada akhbar.

  Kejadian hujan di sekitar kawasan itu mempunyai usaha yang rumit untuk menangkap haiwan tersebut.

  “Lebih banyak rumput bermakna mereka mempunyai lebihan bekalan makanan, jadi mengumpan mereka untuk menangkapnya menjadi lebih rumit,” kata Echeverry.

  Kerajaan menganggarkan terdapat 169 badak air di Colombia, terutamanya di lembangan Sungai Magdalena, dan jika tiada langkah diambil, mungkin terdapat 1,000 menjelang 2035.

  Ketika rancangan itu mula-mula diumumkan, kementerian alam sekitar berkata prosedur itu mahal di mana setiap pensterilan berharga kira-kira AS$9,800, dan melibatkan risiko untuk badak air, termasuk tindak balas alahan terhadap anestesia atau kematian, serta risiko kepada kakitangan kesihatan haiwan. – AP

  Colombia akan cuba mengawal populasi lebih daripada 100 badak air melalui pensterilan pembedahan, pemindahan badak air ke negara lain dan mungkin euthanasia. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...