Cornhole, permainan menyeronokkan

Oleh Amri HTZ

Meraikan pelbagai sambutan yang diisikan dengan aktiviti-aktiviti menarik merupakan suatu kemestian bagi menceriakan sesebuah majlis, aktiviti permainan sering kali menjadi pilihan memandangkan ia boleh disertai oleh ramai peserta selain sebuah langkah yang efektif untuk mengeratkan silaturahim.

Bagi menjayakannya, cornhole merupakan permainan yang sesuai, boleh dimainkan oleh pelbagai peringkat umur selain cukup mudah untuk direka sendiri. Untuk merekanya, ikuti beberapa langkah mudah di bawah ini.

Barangan yang diperlukan

Mereka papan permainan cornhole yang popular ini merupakan sesuatu yang menyeronokkan kerana ia cukup mudah. Untuk merekanya, beberapa barangan penting diperlukan seperti papan lapis berukuran 8″ x 4″ dengan ketebalan ¾” (sekeping), beberapa keping berukuran kayu 2″ x 4″, bolt dan nat, paku atau skru, mesin gerudi, pemotong kayu, pita pengukur, mesin sander, mesin jig, kompas, fabrik (dua warna berlainan), mesin jahit atau jarum dan benang, gam kayu, kreg Jig, poly-pallets atau ‘gandum’

Langkah pembuatan

Melalui langkah pertama, potongkan papan lapis yang terjual dengan ukuran standard 8″ x 4″ menjadi 4″ x 24″. Bahagian ini akan dijadikan permukaan utama papan permainan. Gunakan mesin pemotong kayu untuk memotongkan papan lapis untuk mendapatkan potongan yang rata dan menjimatkan masa. Jika tidak memilikinya, penggunaan gergaji kayu biasa cukup memadai untuk membuat pemotongan.

Bagi langkah kedua, langkah pemotongan kayu-kayu bahagian rangka belakang papan lapis permukaan depan, anda mempunyai pilihan sama ada menggunakan lebihan papan lapis yang telah dipotongkan atau menggunakan kayu berukuran 2″ x 4″. Penggunaan kayu 2″ x 4″ di sini mampu menjimatkan masa pemotongan dan lebih kukuh daripada papan lapis. Selain itu juga, jika anda menggunakan gergaji kayu (tangan), memotong papan lapis setentunya memakan masa dan tenaga memandang-kan anda perlu memotongkannya menjadi ukuran-ukuran yang lebih kecil.

Cara menandakan ukuran kaki papan permainan yang perlu dipotongkan dengan mengukur ukuran standard 12 inci.
Kedudukan lubang cornhole yang perlu ditandakan sebelum dipotong menggunakan mesin jig.
Rangka yang telah siap dicantumkan menggunakan skru yang kemudiannya akan dicantumkan dengan papan utama cornhole.

Kayu berukuran 2″ x 4″ tadi akan dipotongkan dengan ukuran 46.5″ x 3.5″ (dua keping), 21″ x 3.5″ (tiga keping), dan kayu 2″ x 4″ dengan kepanjangan 15’ (dua keping). Kayu-kayu yang telah dipotongkan perlu ditebuk lebih awal menggunakan mata gerudi yang akan dijadikan lubang skru untuk proses mencantumkan. Setiap sudut hujung kayu dengan ukuran 46.5″ x 3.5″ perlu ditebuk dengan dua lubang untuk mempercepatkan proses mencantumkan rangka papan permainan nanti selain setiap sudut sisi (sudut cantuman pada papan lapis) perlu ditebuk dengan gaya mencondong menggunakan jig mata gerudi khusus (Kreg Jig).

Setelah selesai memotongkan kesemua bahagian kayu untuk rangka papan permainan, anda boleh meneruskan langkah mencantumkan keseluruhan bahagian. Pilih salah satu permukaan yang akan dijadikan permukaan depan papan permainan untuk papan lapis (permukaan yang rata dan bersih) sebelum mencantumkan rangka belakang. Setelah membuat keputusan, pasangkan rangka papan permainan pada bahagian belakang dengan memulakan proses mencantumkan kayu berukuran 46.5″ x 3.5″ (dua keping) dan 21″ x 3.5″ (dua keping) membentuk segi empat diikuti 21″ x 3.5″ (sekeping) pada bahagian tengah.

Rangka yang siap dicantumkan membentuk segi empat tadi akan dipasangkan pada bahagian belakang papan permainan dengan mengekalkan kedudukannya menerusi lubang skru yang telah ditebuk secara mencondong sebelumnya. Jika anda mahukan cantuman yang lebih kukuh, sebelum mencantumkan rangka pada bahagian belakang papan lapis, sapukan permukaan cantuman menggunakan gam kayu.

Langkah seterusnya adalah menebuk lubang berbentuk bulat sebagai tempat untuk memasukan beg cornhole. Tandakan bahagian tengah papan lapis menggunakan pensel dengan kedudukan 9″ dari sudut hujung dan 12″ dari sudut sisi. Lakar bentuk bulatan menggunakan kompas dengan diameter 6″ dan potong menggunakan mesin jig. Tebuk bahagian tengah bulatan menggunakan mata gerudi bersesuaian untuk memudahkan anda memasukan mata mesin jig.

Sementara untuk mereka kaki papan permainan tersebut, gunakan kayu berukuran 2″ x 4″ dengan kepanjangan 15″ tadi. Dengan memasangkan pada bahagian rangka belakang (sudut yang mempunyai lubang untuk beg cornhole) cantumkan kaki papan permainan menggunakan skru. Ukuran kaki dengan kepanjangan 15″ senghaja dilebihkan dalam langkah ini sebelum dipotongkan dengan ukuran yang diperlukan. Sebelum memotongkannya, tempatkan papan permainan pada sudut hujung sebuah meja, kemudian ukur ketinggian standard 12″ dan tandakan bahagian yang hendak dipotong menggunakan pensel. Dengan langkah ini, anda dengan mudah mendapatkan ukuran ketinggian papan permainan yang tepat tanpa perlu memotong kaki meja bahagian bawah dengan sudut yang diperlukan.

Bagi memberikan hasil akhir yang lebih baik, warnakan papan permainan menggunakan wood stain pada kedua-dua bahagian sisi permukaan atas papan diikuti dengan warna yang disukai pada bahagian tengah. Warna cat yang digunakan perlulah mengikut kesukaan tersendiri dan jika inginkan langkah yang lebih mudah, cat keseluruhan permukaan menggunakan warna yang sama.

Langkah terakhir adalah mereka beg cornhole. Potongkan lapan helai fabrik yang disediakan dengan ukuran 12″ x 6″ (empat helai setiap satu warna). Dengan melipatkan dua pada bahagian tengah kain berukuran 12″, jahitkan setiap sudut fabrik dengan meninggalkan sedikit bahagian sebagai ruang untuk memasukkan ‘gandum’ atau poly-pellets. Penggunaan poly-pellets merupakan alternatif terbaik memandangkan ia mudah untuk dicuci jika kotor. Selesai mengisikannya ke dalam beg, jahitkan ruang selebihnya dan kini anda hanya perlu berlatih melontarkannya sebelum mengadakan pertandingan.