Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Corvette terpantas guna elektrik-gas

DETROIT, 18 JAN — Corvette terpantas dicipta setakat ini akan keluar tahun ini, dan ia tidak dikuasakan semata-mata oleh V8 lama.

E-Ray ialah hibrid elektrik gas, versi pacuan semua roda pertama bagi kereta sport bertingkat Chevrolet dengan roda hadapan dijanakan kuasa motor elektrik 6.2 liter V8 tradisional yang menjana kuasa di belakang.

Ditujukan kepada pembeli mewah yang mahukan teknologi baharu dalam kereta sport Chevrolet teratas, E-Ray bernilai AS$104,000 mampu menyentakkan kepala pemandu ke belakang apabila ia menekan pedal dari sifar hingga 97 kilometer sejam dalam 2.5 saat.

General Motors berkata ia boleh mencapai suku batu dalam 10.5 saat.

Walaupun angka itu lebih pantas sedikit berbanding kereta-kereta trek perlumbaan yang sedia ada, Z06 dan Z07, ia cukup sesuai untuk perjalanan harian walaupun tayar belakangnya hampir cukup lebar untuk bersaing di Indianapolis 500.

Tadge Juechter, ketua jurutera eksekutif Corvette, berkata orang ramai akan meminta versi terbaik kereta itu, hanya untuk menguasai ‘trek gergasi’ yang cuba dipandu mereka setiap hari. “Untuk wang yang sama, awda boleh mendapatkan pacuan semua roda, dan keselesaan, keselamatan, dan kebolehdiaman yang datang dengan kereta seperti ini,” katanya.

“Kami benar-benar membahagikan kategori kereta ini kepada landasan yang tulen dan untuk kegunaan harian,” tambahnya.

E-Ray, yang dilancarkan tepat 70 tahun selepas Corvette pertama diperkenalkan di New York pada tahun 1953, adalah satu langkah ke arah semua kereta versi elektrik yang akan keluar pada tarikh yang tidak ditentukan.

E-Ray akan mula dipamerkan pada separuh kedua tahun ini sebagai model 2024, kata GM. – AP

Corvette E Ray 2024 dipamerkan, di Milford Mich. Korvet terpantas pernah dibuat akan dikeluarkan tahun depan, dan ia tidak dikuasakan semata-mata oleh V8 lama. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -