Monday, December 5, 2022
22.3 C
Brunei

-

Covax hasrat tangani COVID-19 tahun 2022

GENEVA, 23 JAN – Covax berhasrat untuk mengawal pandemik COVID-19 pada tahun 2022 dengan memastikan bekalan vaksin yang stabil untuk negara-negara termiskin di dunia – dan dengan pantas mendapatkannya.

Skim global itu, yang bertujuan untuk mendapatkan suntikan dibiayai oleh penderma untuk 91 ekonomi paling lemah, telah menghantar dos ke satu bilionnya pada hujung minggu lalu – satu pencapaian besar yang muncul sangat lewat daripada apa yang dijangkakan selepas setahun mengalami kegagalan penghantaran.

Cabaran untuk Covax pada tahun 2021 ialah mendapatkan dos – selain negara kaya yang menyelubungi sebahagian besar bekalan vaksin, ia menghadapi larangan eksport dari negara pengeluar, birokrasi peraturan dan kelewatan pembuatan.

Selain daripada suntikan vaksin yang dibeli secara besar-besaran, skim itu akhirnya bergantung pada dos yang disumbangkan oleh negara kaya, yang terlalu kerap hampir tamat tempoh dan tidak dapat digunakan tepat pada masanya.

Covax melihat usaha baharu pada 2022 sebagai melancarkan rantaian bekalan – daripada aliran yang boleh dipercayai di luar barisan pengeluaran kepada persediaan pengedaran yang cekap di negara penerima. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

ASEAN: Tiga tindakan promosi pembangunan bandar mampan

FUKUSHIMA, 4 DIS – Mesyuarat keempat Peringkat Tinggi Rangkaian Bandar Pintar ASEAN-Jepun bermula di sini hari ini, dengan ASEAN mengetengahkan tiga tindakan utama untuk...

Australia dakwa suspek IS

- Advertisment -