COVID-19 bawa kemerosotan ekonomi ke Timur Tengah

DUBAI – Timur Tengah, yang sudah dilanda jumlah pengangguran yang tinggi, kerusuhan, konflik dan sejumlah besar pelarian, akan mengalami kemelesetan tahun ini yang dipacu oleh kejutan berganda berikutan penularan wabak koronavirus dan harga minyak yang rendah, jelas Tabung Kewangan Antarabangsa pada Rabu lalu.

Kesan daripada COVID-19, satu penyakit yang disebabkan oleh virus, mengancam akan mengakibatkan kemelut ekonomi yang ketara di seluruh rantau ini, menurut badan pemberi pinjaman antarabangsa itu. Sekiranya pemerintah tidak dapat mengatasi wabak itu, IMF memberi amaran bahawa ini akan menaburkan benih untuk keresahan dan ketidakstabilan sosial yang lebih besar lagi.

Mengingat besarnya krisis global, IMF meminta pemerintah untuk mengutamakan pengeluaran perawatan kesihatan, tanpa menghiraukan kapasiti penghasilan umum, untuk mengekang krisis secepat mungkin.

Di Lubnan, yang dilanda protes terhadap ekonomi sebelum wabak itu, IMF memaparkan kemerosotan ekonomi sebanyak 12 peratus, hampir dua kali ganda daripada kadar kemelesetan tahun lalu. Di Libya, yang dilanda konflik bertahun-tahun dan pemerintah yang bertikai, IMF menunjukkan penurunan sebanyak 59 peratus tahun ini.

Iran sudah berada dalam kemelesetan ekonomi yang mendalam kerana sekatan AS yang dilaksanakan setelah Presiden Donald Trump menarik AS keluar daripada perjanjian nuklear Tehran dengan negara-negara kuasa dunia pada tahun 2018. Ia kini sedang berjuang untuk menguruskan wabak virus itu. Ekonomi negara dijangka menurun tahun ini sebanyak enam peratus, menurut IMF.

Organisasi bukan kerajaan, Resala Nour Ala Nour, di mana beberapa pekerjanya sedang menyediakan kotak-kotak berisi makanan untuk disumbangkan kepada orang yang terjejas, di Kaherah, Mesir. – AP
Gambar bertarikh 12 April 2020, menunjukkan seorang pekerja menyembur jalan dengan cecair pembasmi kuman di luar hotel, yang menjadi tempat pengasingan bagi orang Lubnan yang baru pulang dari luar negara. – AP
Papan tanda amaran yang memberitahu pantai berdekatan dengan hotel mewah Burj Al-Arab ditutup sementara berikutan penularan COVID-19. – AP

Timur Tengah telah mencatatkan lebih daripada 172,000 kes virus, dan lebih dari 6,500 kematian, yang kebanyakannya berlaku di Iran.

Di peringkat global, IMF menjangka ekonomi dunia akan menyusut tiga peratus tahun ini sebelum pulih pada tahun 2021 dengan pertumbuhan 5.8 peratus. Walau bagaimanapun, prospek pemulihan tidak dapat dipastikan.

Berjuta-juta orang kehilangan pekerjaan di seluruh dunia akibat penutupan dan perintah berkurung, kerajaan-kerajaan yang kekurangan wang berlumba-lumba untuk mendapatkan pinjaman dari IMF untuk menyokong rakyatnya yang paling terkesan. IMF mengatakan bahawa ia bersedia untuk memberikan kapasiti pinjaman AS$1 trilion untuk membantu negara-negara ini.

Sebagai tanda betapa dahsyatnya keadaan di Iran, pemerintah meminta pinjaman AS$5 bilion dari IMF dalam beberapa minggu terakhir, merupakan permintaan pertama yang dibuat oleh Iran dalam hampir enam dekad. IMF mengatakan ia masih meneliti permintaan itu dan mencari maklumat tambahan dari Iran.

Jihad Azour, yang mengetuai IMF di Timur Tengah dan Asia Tengah, mengatakan masih terlalu awal untuk memberitahu berapa banyak orang yang kehilangan pekerjaan di rantau ini di tengah-tengah krisis. Dia mengingatkan bahawa Timur Tengah hanya mengalami gelombang kejutan pertama dan harus bersiap sedia untuk menghadapi kesan jangka panjang.

“Pesanan tahun ini adalah kita menghadapi salah satu krisis paling mencabar yang pernah dialami di benua ini,” kata Azour kepada media.

“Sejumlah langkah diperlukan, dan keutamaan harus diberikan kepada bidang perawatan kesihatan,” tambahnya.

Di Mesir, tamparan COVID-19 menjejaskan pelancongan dan pengiriman wang yang mengancam akan mengheret lebih banyak orang ke lembah kemiskinan ketika negara itu melaksanakan lockdown sepenuhnya kerana bimbang akan menjejaskan ekonomi.

Walaupun IMF tidak menjangkakan Mesir akan mengalami kemelesetan tahun ini, pertumbuhan akan menyusut dari lebih lima peratus tahun lalu kepada hanya dua peratus tahun ini.

Di seluruh negara pengeksport minyak yang kaya di rantau ini, IMF mengatakan harga minyak di bawah AS$30 setong yang boleh mengakibatkan kehilangan pendapatan tahunan kepada AS$230 bilion untuk negara-negara ini.

Di Arab Saudi, ekonomi akan mengalami kemelesetan, menyusut sekitar 2.3 peratus tahun ini sebelum naik ke hampir tiga peratus diunjurkan pertumbuhan pada tahun 2021, menurut IMF. Kerajaan ini juga telah kehilangan hasil pelancongan penting kerana tempat-tempat suci di Mekah dan Madinah terus ditutup untuk para jemaah umrah dan haji dari seluruh dunia.

Bagi negara pengeksport minyak lain seperti Algeria, Bahrain, Iraq dan Oman, pemberi pinjaman antarabangsa mengatakan harga minyak yang rendah mengancam akan menghakis simpanan kewangan ketika perbelanjaan me-ningkat untuk memerangi virus tersebut.

Sebagai tambahan kepada penurunan harga minyak, kemerosotan dalam industri pelancongan dan penerbangan akan memberi kesan buruk kepada Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Qatar. Ekonomi UAE dijangka menurun sebanyak 3.5 peratus tahun ini, sementara ekonomi Qatar akan menurun lebih daripada empat peratus, menurut IMF.

Wabak koronavirus menyebabkan gejala ringan atau sederhana bagi kebanyakan orang. Bagi sesetengah orang, terutama orang tua dan orang yang mempunyai masalah kesihatan yang sedia ada, ia boleh menyebabkan penyakit atau kematian yang lebih teruk. Di seluruh dunia, lebih daripada 1.9 juta orang telah dijangkiti dan lebih daripada 126,000 meninggal dunia akibat virus itu, menurut jumlah dikumpulkan Universiti Johns Hopkins.

IMF mengatakan, terdapat cabaran terbesar dalam menangani virus itu, namun, di negara-negara yang dilanda konflik seperti Yaman, Afghanistan dan Iraq, serta negara-negara dengan populasi pelarian yang besar seperti Lubnan, Jordan dan Pakistan.

Bagi enam negara ini, IMF mengunjurkan pertumbuhan negatif tahun ini.

IMF tidak memberikan unjuran ekonomi untuk Syria, di mana perang saudara, yang kini dalam tahun ke-10, telah memaksa sekitar enam juta orang Syria untuk melarikan diri dari negara itu dan mengusir tujuh juta orang lain dalam negara. – AP