Sunday, April 2, 2023
24.6 C
Brunei

-

COVID-19: Hospital di Syria kritikal

BEIRUT, 1 OKT – Kes COVID-19 telah meningkat ke tahap kritikal di seluruh Syria dalam beberapa minggu terakhir, kata para pegawai kepada AFP hari ini, dengan kemudahan kesihatan mencapai kapasiti maksimum dan tidak dapat mengatasinya.

Di beberapa kawasan teruk terjejas di negara yang dilanda konflik itu, infrastruktur kesihatan tidak mencukupi sementara bekalan perubatan asas dan dos vaksin mereka kekurangan bekalan.

Walaupun jumlah kes meningkat di seluruh negara, daerah-daerah yang tampaknya paling teruk dilanda gelombang terbaharu wabak itu adalah di utara yang masih terlepas dari kawalan kerajaan.

Di wilayah Idlib, di mana sekitar separuh daripada lebih dari tiga juta penduduk dipindahkan disebabkan konflik, jumlah jangkitan harian yang direkodkan telah meningkat dengan mendadak dan kini mencapai 1,000 kes sehari.

“Dari Ogos hingga September, jumlah kes koronavirus yang disahkan di barat laut Syria melonjak 144 peratus kepada 71,715 pada 28 September lalu dengan 1,151 kematian,” menurut badan amal, Save the Children.

Badan itu mengatakan hanya puluhan tempat tidur di unit rawatan rapi yang berbaki di seluruh wilayah dan meminta bantuan kecemasan antarabangsa untuk mengelakkan bencana yang lebih besar lagi.

“Kematian akibat koronavirus adalah terlalu banyak,” kata Sonia Khush, pengarah respons. Francisco Otero Y Villar, ketua misi Syria untuk badan amal perubatan Medecins Sans Frontieres (MSF), menggambarkan keadaan di barat laut sebagai ‘wabak yang tidak terkawal’.

“Rumah sakit kritikal, pesakit menunggu untuk mendapatkan tempat tidur di unit rawatan intensif,” katanya. – AFP

Pekerja kesihatan Syria membawa pesakit COVID-19 di sebuah hospital di bandar Idlib, Syria yang dikuasai pemberontak. Kes Covid-19 telah meningkat ke tahap kritikal di Syria dalam beberapa minggu terakhir. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -