COVID-19: Industri kecergasan China terus bertahan

BEIJING – Seluruh gim ditutup, perlawanan sukan ditangguhkan, dan pemilik menghadapi kerugian kewangan.

Industri kecergasan China telah mendapat tamparan yang hebat akibat wabak COVID-19, dengan pada ketika ini orang ramai berjuang untuk terus bertahan.

Di bawah keadaan pandemik, industri ini turut terjejas tetapi tetap utuh. Dengan pandemik yang kini melanda kebanyakan tempat di China, industri kecergasan negara kini terus membuat langkah seterusnya dan berusaha untuk mendapatkan kembali momentumnya, melakukan perubahan dan tetap terus bertahan meski berdepan kesukaran.

Ledakan kecergasan secara dalam talian

Dengan gim yang terpaksa ditutup, latihan di rumah semakin popular. Sejak wabak ini melanda, industri kecergasan telah menyesuaikan diri dengan kehidupan dalam keadaan ‘terkunci’ dengan digital.

Dengan perkhidmatan penstriman langsung dan media sosial, kelas kecergasan dari yoga hingga Pilates tersedia untuk penstriman di rumah menggunakan telefon pintar, komputer dan televisyen.

Jurulatih seni mempertahankan diri mengajar anak muridnya yang berkurung di rumah ketika penularan wabak COVID-19 di Yichun, Jiangxi. – Xinhua
Salah sebuah keluarga ketika melakukan senaman bersama di rumah ketika dunia masih di bawah ancaman COVID-19. – Agensi
Juru latih kecergasan, Xi’an di wilayah Shannxi mengajar secara dalam talian. – Xinhua
Nintendo Ring Fit Adventure merupakan salah satu aksesori permainan video yang menawarkan permainan video yang boleh membuat pemainnya bergerak seperti bersukan. – Agensi
Seorang pekerja memindah peralatan kecergasan baharu di wilayah Hebei. – Xinhua

Peningkatan kecergasan di rumah menjadikan kesesakan trafik dalam talian yang besar untuk aplikasi sukan. PPTV, laman web video sukan, dan aplikasi kecergasan tetap melancarkan kursus kecergasan di rumah yang direka untuk usia yang berbeza.

Menurut Chai Guohui, pengasas aplikasi kecergasan dengan hampir 500 pelatih, pelatihnya dari Kung Fu China ‘dipaksa’ untuk menawarkan sesi dalam talian, kerana lebih banyak pengguna memilih untuk menggunakan seni mempertahankan diri untuk tetap aktif selama wabak itu berlaku.

Blogger Song Fei, yang mempunyai lebih dari setengah juta pengikut di platform perkongsian video popular di China Bilibili, telah menjadi bintang baharu setelah melihat lingkaran fandomnya selama beberapa bulan terakhir. Salurannya mengenai petua kesihatan dan kecantikan sangat digemari oleh peminat wanita yang ingin tetap cergas semasa tinggal di rumah.

“Wanita yang bercita-cita untuk memiliki tubuh yang sihat adalah sasaran saya. Orang-orang sekarang lebih fokus pada kualiti hidup mereka dan saya cukup positif mengenai perspektif kerjaya saya,” kata Song.

Tikar yoga, dumbbell, dan juga aksesori untuk permainan kecergasan Nintendo Ring Fit Adventure sangat diminati di berbagai platform e-dagang China.

Peralatan kecergasan di rumah adalah kategori popular lain yang menyaksikan lonjakan penjualan e-dagang dengan penstriman langsung juga memainkan peranannya. Pada bulan Februari lalu, penjualan peralatan kecergasan secara langsung di laman web e-dagang utama Ali baba, Taobao meningkat sebanyak 213 peratus.

Kebahagiaan dalam kesukaran

Pandemik ini menjadi perhatian khusus bagi pelajar siswazah yang ingin membuat langkah pertama dalam industri sukan dan kecergasan tahun ini.

Tetapi banyak penganalisis menunjukkan bahawa ada kebahagiaan menanti dalam kesukaran yang dihadapi, kerana China fokus untuk mengubah dirinya menjadi kekuatan sukan terkemuka.

Garis panduan yang dikeluarkan oleh Pejabat Umum Majlis Negeri pada tahun 2019 mengungkapkan bahawa China menonjolkan perkembangan industri sukannya, dengan tujuan menjadi salah satu tonggak yang menyokong kemajuan ekonomi negara.

Wang Zhenyu, dari Universiti Jiaotong Shanghai, menyatakan keyakinannya terhadap prospek industri ini, dengan menyatakan bahawa pelancongan sukan dan perkhidmatan kecergasan akan terus berkembang.

Ketika orang ramai menghargai kualiti hidup yang lebih tinggi, kecergasan peribadi mereka akan menjadi fokus yang lebih besar, yang dapat mewujudkan pasaran dan peluang pekerjaan baharu untuk industri ini, jelas Zhang Fuli, pengetua Universiti Sains dan Teknologi Dalian.

“Walaupun industri seperti kaunseling kesihatan dan pemakanan muncul dengan peningkatan kesedaran kesihatan, karier baharu seperti psikologi sukan juga akan menjadi perhatian kita,” kata Zhang.

Industri ini juga mencari bakat alternatif untuk mengikuti tren. Menurut laman web pencari kerja industri kecergasan, gimnasium dan studio kecergasan di seluruh China mencari pengarah dan penyunting video kerana mereka menawarkan sesi dalam talian.

Bersedia untuk norma baharu

Pandemik COVID-19 telah menterbalikkan perdagangan biasa, dan perniagaan berusaha untuk mencari jalan dengan cepat untuk menawarkan perkhidmatan agar dapat bertahan dalam tempoh pasca lockdown.

Bagi Chai, ketika pelatih kecergasannya melakukan sesi mereka melalui internet, mereka menghadapi lebih banyak cabaran untuk menyesuaikan diri dengan keadaan baharu dalam industri. “Anda harus berurusan seperti yang sebenar untuk pekerjaan itu.”

“Wabak ini telah mempengaruhi banyak pekerjaan. Tetapi selagi orang ramai dapat menyesuaikan diri dari cara tradisional dengan teknologi baharu, pekerjaan baharu akan tercipta,” kata Qu Wenyong dari Universiti Heilongjiang.

“Oleh kerana kecergasan menjadi permintaan yang kaku, pekerjaan baharu harus memenuhi keperluan pelanggan dan menciptakan nilai. Jika kita dapat melakukannya bersama, kita dapat membuat industri yang lebih baik,” kata Zhang Fuli. – Xinhua