Covid-19 jejas Aktiviti perdagangan Britain

LONDON, 23 APRIL – Aktiviti perdagangan Britain jatuh bulan ini ke paras terendah dalam sejarah ketika perintah berkurung akibat COVID-19 menjejaskan ekonomi, menurut data tinjauan hari ini.

Indeks pengurusan pembelian pembuatan (PMI) untuk perkhidmatan dan pembuatan jatuh kepada hanya 12.9 peratus pada bulan April, kata pengumpul data IHS Markit dan Institut Perolehan dan Bekalan Berkanun (CIPS) dalam satu kenyataan.

Bacaannya jauh di bawah tahap 50 yang memisahkan pengecutan dan pengembangan, dan bacaan terburuk dalam sejarah tinjauan. Ia berada pada 36 pada bulan Mac.

“Penutupan perniagaan yang meluas di dalam dan luar negara sebagai tindak balas terhadap pandemik COVID-19 tidak mengejutkan serta mengakibatkan penurunan berterusan dalam pengeluaran sektor swasta UK pada bulan April,” tambah Markit dan CIPS dalam kenyataan itu.

“PMI komposit terbaharu menunjukkan penurunan paling cepat dalam aktiviti perniagaan sejak angka yang setara pertama kali disusun lebih dari dua dekad yang lalu.”

Kedua-dua pembuatan dan perkhidmatan merosot pada kadar yang melebihi kemerosotan yang dialami semasa krisis kewangan global dengan margin yang luas. Berita itu muncul satu minggu selepas pejabat pengawas fiskal Pejabat Tanggungjawab Belanjawan Britain memberi amaran bahawa perintah berkurung akibat virus COVID-19 dapat mengecilkan ekonomi negara sebanyak 13 peratus pada tahun 2020.

Markit juga mengeluarkan data tinjauan terpisah yang menunjukkan bahawa ekonomi zon euro mengalami kejatuhan yang belum pernah terjadi sebelumnya akibat krisis kesihatan COVID-19 global. – AFP

Pemilik perniagaan, Chris Johnson membasmi kuman pada sebuah trak di sebuah syarikat pengangkutan di Barnsley, Yorkshire semasa perintah berkurung di seluruh negara kerana wabak COVID-19. – AFP