COVID-19 jejas industri bulu biri-biri Uruguay

MONTEVIDEO – Di tengah-tengah salah satu tempoh paling buruk bagi industri bulu biri-biri di Uruguay berikutan wabak COVID-19, pengeluar dan peniaga berharap dapat memposisikan semula produk mereka secara global dengan melancarkan nama jenama baharu – Uruguay Wools.

Jenama ini baru-baru ini dilancarkan dalam usaha untuk meletakkan pengeluaran negara di antara bulu mewah yang dibuat dengan ‘ketukangan mahir dan tradisi lama.’

Magdalena Rocanova, jurucakap Sekretariat Wool Uruguay (SUL), mengatakan kepada media bahawa Uruguay Wools bertujuan untuk “membicarakan tradisi, pengetahuan dan pekerjaan yang dimiliki Uruguay dalam menangani industri bulu.”

Diluluskan dan dipromosikan dengan sokongan Uruguay XXI, agensi promosi eksport negara, inisiatif penjenamaan adalah sebahagian daripada Pelan Strategik Nasional untuk Industri biri-biri.

Namun, ketika musim bunga yang hampir tiba di Hemisfera Selatan dan musim mencukur sedang berlangsung, banyak yang bimbang hasil perolehan akan berakhir di gudang penyimpanan dengan bekalan yang tidak terjual tahun lalu kerana penjualan perlahan, yang semakin teruk akibat wabak tersebut.

“Penerimaan bulu dianggarkan antara 40 peratus dan 50 peratus (dari produk yang dituai) hingga kini boleh menjadi sisa,” kata Diego Saavedra, pengurus besar pengeluar utama Lanera Uruguaya, kepada media.

Permintaan antarabangsa untuk bulu turun pada tahun 2019 dan pandemik itu menjejaskan lagi perniagaan tersebut, sehingga harga bulu turun September ini di Australia ke paras terendah yang pernah dilihat dalam 11 tahun. Untuk memulihkan industri ini, “pertama sekali kita memerlukan permintaan untuk meningkatkan lagi penjualan di pasaran runcit. Itulah yang mendorong bekalan tekstil bulu,” kata Saavedra.

Uruguay, dengan pengeluaran tahunan sekitar 25 juta kilogram bulu mentah atau tidak dicuci, adalah pengeksport bulu terbesar keempat di dunia dari segi jumlah dan yang keenam terbesar dari segi pendapatan. – Xinhua

Seorang lelaki memegang kambing biri-biri yang hendak dicukur bulunya. – Xinhua