COVID-19: Malaysia kembali catat dua digit

KUALA LUMPUR, 12 JULAI – Kes baharu positif COVID-19 kembali kepada dua digit apabila 14 kes dilaporkan hari ini iaitu 11 kes penularan tempatan dan tiga kes import, menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Susulan dengan kes terbaharu itu, katanya, jumlah kumulatif kes adalah sebanyak 8,718 kes dengan 77 kes adalah aktif kebolehjangkitan.

“Bagi kes baharu, tiga adalah kes import melibatkan warganegara Malaysia, manakala daripada 11 kes penularan dalam negara pula, tiga adalah warganegara dan lapan bukan warganegara Malaysia,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya, kes jangkitan dalam negara membabitkan warga tempatan merangkumi satu kes saringan prarujukan di Sabah serta dua kes di Sarawak.

Di Sarawak, katanya, melibatkan satu kes saringan bergejala di sebuah pusat perubatan di Kuching manakala satu lagi merupakan kontak rapat kes ke-8,694 iaitu sebahagian daripada kluster baharu, Kluster Kejuruteraan Kuching.

“Lapan kes jangkitan dalam negara melibatkan bukan warganegara pula adalah kes saringan kontak rapat kepada kes ke-8,629 dan kes ke-8,630 di Depot Tahanan Imigresen (DTI) Sepang,” katanya. – Bernama