COVID-19: Pakistan catat lebih 2,000 kematian

ISLAMABAD, 7 JUN – Pakistan mencatatkan jumlah kematian melepasi 2,000 akibat COVID-19 hari ini.

Pakistan juga mengesahkan 100,000 jangkitan ketika Perdana Menteri Imran Khan memperingatkan 220 juta orang di negara itu dalam ucapan di televisyen bahawa mereka harus belajar untuk hidup dengan virus tersebut.

Dia mengatakan bahawa negara ini terlalu miskin untuk melakukan perintah berkurung, di mana menurutnya tindakan itu akan menjejaskan lagi ekonomi, yang sudah mempunyai pinjaman berbilion-bilion dolar dari institusi pinjaman antarabangsa. Para pakar perubatan Pakistan telah meminta lebih banyak kawalan dan penguatkuasaan arahan penjarakan sosial yang lebih besar.

Mereka kecewa kerana kerajaan Khan tunduk pada hak agama untuk terus membuka masjid, yang menjadi salah satu penyebab utama lonjakan jangkitan.

Dalam usaha untuk mencegah penyebaran virus, kerajaan memerintahkan pasar ditutup pada akhir minggu dan pemeriksaan telah dilakukan di beberapa daerah di mana jangkitan kes baharu telah ditemui dan mereka kini menjalani kuarantin.

Pakistan mempunyai sekitar 3,000 katil di ICU, dan kini masih mempunyai 25 peratus kekosongan bagi pesakit memerlukan. – AP