COVID-19: Ratusan kanak-kanak lakukan jenayah kecil dibebaskan

DHAKA, BANGLADESH, 5 JUN – Pihak berkuasa di Bangladesh telah membebaskan beratus-ratus kanak-kanak yang disyaki melakukan kebanyakan jenayah kecil ketika mereka berusaha untuk mencegah penyebaran virus koronavirus di pusat-pusat penahanan yang sesak, kata para pegawai hari ini.

Perintah pembebasan mereka dengan jaminan dikeluarkan dari mahkamah maya yang ditubuhkan oleh Mahkamah Agung negara itu dengan bantuan UNICEF, kata para pegawai.

Kira-kira 400 kanak-kanak telah diberikan jaminan dalam beberapa minggu terakhir dan lebih dari 300 di antaranya telah dipertemukan dengan keluarga mereka, kata Natalie McCauley, ketua perlindungan kanak-kanak di UNICEF di Bangladesh.

Dia mengatakan keputusan itu diambil selepas pakar kesihatan awam mengatakan bahawa kanak-kanak yang tinggal di pusat tahanan di negara ini menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk dijangkiti, terutamanya kerana kesesakan dan keadaan yang teruk.

Dalam sistem pengadilan Bangladesh, ia memerlukan tempoh yang terlalu lama untuk menyelesaikan satu-satu kes, dengan beberapa kes mengambil tempoh bertahun-tahun. Menurut UNICEF, kira-kira 23,000 kes yang melibatkan kanak-kanak di bawah 18 tahun sedang menunggu keputusan di mahkamah di seluruh negara.

Saifur Rahman, pegawai khas Mahkamah Agung dan hakim daerah tambahan yang terlibat dengan program pembebasan, mengatakan bahawa program ini sangat penting kerana dengan kakitangan dan utiliti yang tidak mencukupi di pusat tahanan, sangat sukar untuk meminimumkan risiko jangkitan daripada COVID- 19.

“Secara logik, menjaga jarak sosial dan fizikal adalah mustahil dalam situasi seperti ini,” katanya. – AFP