COVID-19 : ujian vaksin memasuki peringkat akhir percubaan

WASHINGTON, 15 JULAI – Firma bioteknologi Amerika Syarikat (AS), Moderna mengatakan kelmarin bahawa ia akan memasuki peringkat akhir percubaan vaksin COVID-19 ke atas manusia pada 27 Julai, bagi menguji keberkesanannya untuk melindungi manusia di dunia sebenar.

Pengumuman itu muncul setelah percubaan awal yang bertujuan untuk membuktikan bahawa vaksin itu selamat dan menghasilkan pengeluaran antibodi.

Percubaan Fasa 3 yang akan datang bakal merekrut 30,000 peserta dari AS, dengan separuh menerima vaksin pada tahap dos 100 mikrogram, dan separuh lagi akan menerima plasebo.

Penyelidik kemudian akan mengesannya selama dua tahun untuk menentukan sama ada mereka dilindungi daripada jangkitan virus atau jika mereka dijangkiti, adakah vaksin akan dapat mencegah gejalanya dari berkembang.

Sekiranya mereka mendapat gejala, vaksin masih boleh dianggap berjaya jika ia menghentikan kes COVID-19 yang teruk.

Moderna mengatakan bahawa ia akan memasuki peringkat akhir percubaan menguji vaksin COVID-19 ke atas manusia. – AP

Kajian ini akan berlangsung sehingga 27 Oktober 2022, tetapi keputusan awal mesti dikeluarkan sebelum itu.

Pengumuman itu dibuat sejurus selepas New England Journal of Medicine menerbitkan keputusan dari peringkat pertama percubaan vaksin Moderna, yang menunjukkan 45 peserta pertama semuanya mengembangkan antibodi terhadap virus tersebut.

Moderna, dianggap berada dalam posisi di depan dalam perlumbaan global untuk mencari vaksin koronavirus, yang telah menjangkiti lebih dari 13.2 juta orang dan membunuh 570,000 di seluruh dunia.

Tetapi para saintis mengingatkan bahawa vaksin pertama yang datang ke pasaran mungkin bukan paling berkesan atau paling selamat.

Moderna sebelum ini telah menerbitkan ‘hasil sementara’ dari peringkat pertama percubaannya, yang dipanggil Tahap 1 pada bulan Mei lalu.

Hasil awal disebut ‘memberangsangkan’ oleh Anthony Fauci, pengarah Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional AS, yang bersama-sama mengembangkan vaksin.

Tetapi sebilangan dari komuniti saintifik berkata mereka akan membuat penilaian sehingga mereka melihat hasil penuh dalam bentuk tinjauan rakan sebaya. – AFP