CSL benarkan peminat ke stadium

SHANGHAI, 20 OGOS – Liga Super China (CSL) akan membenarkan 1,000 peminat menyaksikan perlawanan penting pada Sabtu ini, kali pertama penonton dapat menghadiri perlawanan sejak wabak COVID-19 melanda.

Ini adalah langkah utama untuk menormalkan bola sepak di China, di mana virus itu pertama kali muncul tahun lalu dan membuka jalan bagi sebilangan kecil penyokong untuk menghadiri perlawanan yang akan datang.

CSL bermula pada 25 Julai lalu di stadium tertutup, di tempat-tempat neutral di Suzhou dan Dalian selepas ditangguhkan lima bulan kerana virus tersebut.

Pegawai bola sepak kelmarin memberi maklumat dengan pihak berkuasa Suzhou dan akan membenarkan 500 peminat dari Shanghai SIPG dan jumlah yang sama dari saingannya, Beijing Guoan, kata sumber kepada AFP.

Peminat mesti memberikan sijil yang membuktikan bahawa mereka telah lulus dari ujian COVID-19 dalam seminggu yang lalu, memakai penutup mulut dan hidung, melakukan penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter (tiga kaki) dan pemeriksaan suhu badan semasa masuk ke stadium.

“Sudah pasti ini akan menjadi perlawanan yang baik untuk penyokong, dan saya sangat gembira kerana mereka akan datang lagi ke stadium dan mereka adalah keluarga kami,” kata jurulatih SIPG, Vitor Pereira hari ini. – AFP