Cubaan langgar sekatan Israel gagal

BANDAR GAZA, 11 Julai – Sebuah bot yang meninggalkan pelabuhan di Gaza dengan membawa rakyat Palestin yang cedera telah ditahan oleh tentera Israel dalam percubaan untuk melanggar sekatan yang dikenakan Israel ke atas Gaza, yang diperintah Hamas.

Beratus-ratus penduduk telah berkumpul untuk menyaksikan bot yang membawa sembilan penumpang termasuk empat rakyat Palestin dan pelajar yang dikatakan cedera akibat diserang tentera Israel.

Para penumpang “dengan keperluan khusus telah dihalang daripada meneruskan perjalanan, menerima perubatan dan menghabiskan pengajian mereka,” kata penganjur Raed Abu Dair.

“Kami nekad untuk melanggar sekatan itu.”

Mahmud Abu Ataya, 25 tahun, yang baru-baru ini mengalami kecederaan kaki di timur Bandar Gaza berkata: “Saya mahu mendapatkan rawatan di luar negara.”

Pegawai Hamas mendaftarkan butiran pasport penduduk Palestin yang cedera sebelum mereka menaiki bot bersama para pelajar lain, keluar dari pelabuhan Bandar Gaza pada 10 Julai, untuk memecahkan sekatan tentera Israel ke atas enklaf itu. – AFP

Namun bot yang membawa mereka telah ditahan oleh tentera Israel sejurus selepas meninggalkan pelabuhan.

“Selepas bot dan ke semua penumpang diperiksa, bot kemudiannya ditunda ke pangkalan tentera Israel di Ashdod,” menurut kenyataan tentera Israel.

“Tentera telah menghantar pasukan perubatan bagi merawat warga Palestin yang memerlukan bantuan.”

Satu percubaan seumpamanya pernah dilakukan pada Mei lalu yang turut berakhir dengan nasib yang sama apabila tentera Israel merampas bot penunjuk perasaan beberapa kilometer dari pantai.

Sekatan itu telah mengehadkan bot-bot Gaza dari melewati sehingga enam batu nautika dari Gaza. – AFP