Cukai baharu mansuh ‘kelebihan minyak sawit’

NEW DELHI, 23 FEB – Cukai pertanian baharu yang diperkenalkan oleh kerajaan India akan memansuhkan ‘kelebihan tidak wajar’ yang dinikmati oleh minyak sawit dalam pasaran tempatan, menurut sebuah kumpulan industri.

India telah mengurangkan duti import ke atas minyak sawit mentah (MSM) daripada 27.5 peratus kepada 15 peratus, berkuat kuasa 2 Februari dalam Belanjawan 2021.

Bagaimanapun, ini diimbangi oleh infrastruktur pertanian dan cukai pembangunan yang baru diperkenalkan sebanyak 17.5 peratus dalam cadangan belanjawan negara yang baharu, menurut Persatuan Pengekstrak Pelarut (SEA) yang berpusat di Mumbai.

Ini meningkatkan jumlah duti import ke atas MSM daripada 30.25 peratus kepada 35.75 peratus, kata Presiden SEA Atul Chaturvedi. Walaupun import minyak kacang soya dan minyak bunga matahari kini tertakluk kepada cukai 20 peratus, duti asasnya merosot daripada 35 peratus kepada 15 peratus, mengekalkan tarif efektif tidak berubah pada 38.5 peratus.

“Kelebihan duti MSM telah berkurangan daripada 8.25 mata peratusan kepada 2.75 mata peratusan,” kata Chaturvedi. – Bernama