Cupresso dedah 150 kopi kepada masyrakat Gaza

GAZA – Mohammed al-Naffar, warga tempatan di Semenanjung Gaza yang disekat, telah berjaya meniupkan aroma kopi Itali dan Etiopia dalam kalangan rakyat Palestin di kawasan pantai.

Beliau seorang bapa, berusia 28 tahun telah menubuhkan satu projek untuk menyediakan dan menjual lebih daripada 150 jenis kopi Itali dan Etiopia.

Al-Naffar menggelar projeknya ‘Cupresso’ merujuk kepada singkatan dua perkataan ‘cup’ dan ‘espresso’.

“Kopi adalah minuman yang paling popular dalam kalangan penduduk Gaza,” kata al-Naffar kepada media, sambil menyiapkan secawan kopi Itali.

Sebagai pelanggan yang tidak berapa mengenali semua jenis kopi di dunia, dia memulakan projek itu untuk membiarkan orang ramai mengenali jenis kopi lain di satu tempat.

Mohammed al-Naffar ketika membuat kopi di kedainya yang diberi nama Cupresso. – Xinhua
Mohammed al-Naffar, warga tempatan di Semenanjung Gaza, menyediakan dan menjual lebih daripada 150 jenis kopi Itali dan Etiopia kepada rakyat tempatan. – Xinhua

Menurutnya, lebih daripada 150 jenis kopi Itali kini tersedia untuk penduduk Gaza dan lebih 33 jenis kopi Arabica.

Sekarang, tumbuhan kopi ditanam di lebih daripada 70 buah negara. Kopi Arabica dan Kopi Robusta adalah dua jenis kopi yang paling biasa ditanam. Setelah masak, buah kopi dipilih, diproses, dan dikeringkan. Benih kopi kering dipanggang melalui pelbagai peringkat, bergantung kepada rasa yang dikehendaki. Pada masa lalu, pasaran Gaza hanya menjual empat jenis kopi, seperti kopi India, Colombia, Brazil, dan Robusta, kata al-Naffar.

“Saya bangga kerana saya membawa lebih banyak jenis kopi kepada rakyat di sini.”

Beliau menambah walaupun Israel mengenakan sekatan yang ketat di Semenanjung Gaza, yang memberi kesan negatif terhadap majoriti industri, ia tidak menjejaskan dunia kopi di semenanjung itu.

“Orang-orang di sini tidak boleh berpisah dengan kopi, kerana ia adalah sebahagian daripada tradisi mereka,” Yasmin Ahmed yang berusia 24 tahun bercakap kepada media, sambil memeriksa jenis kopi di kedai klasik al-Naffar.

Dia menambah bahawa dia seorang pencinta kopi, dan dia lebih suka mencuba semua jenis kopi di semenanjung tersebut.

“Sekatan perjalanan yang dikenakan ke atas rakyat Palestin menghalang kita daripada mengetahui budaya lain seperti kopi,” katanya.

“Anda akan mendapat perasaan yang hebat apabila meminum kopi Itali atau Etiopia,” katanya sambil menambah dia teringin hendak melawat negara itu satu hari nanti.

Dia menjelaskan bahawa dia minum sekurang-kurangnya lima cawan kopi setiap hari, terutama ketika dia menghabiskan lebih dari 12 jam setiap hari di tempat kerja.

Wanita muda dan kebanyakan pelanggan lebih suka “kopi hijau, terutama orang Etiopia,” kata al-Naffar, sambil menambah bahawa ia menyukai rasanya yang klasik dan lazat.

Harga purata kopi adalah antara AS$12 dolar dan AS$50 dolar sekilogram, kata al-Naffar. “Ia sesuai untuk majoriti rakyat Palestin.”

Orang-orang Gaza menggunakan sekitar tujuh tan kopi setiap hari, kata Kementerian Pertanian di Gaza dalam satu kenyataan akhbar mengenai Hari Kopi Sedunia, menjelaskan bahawa semenanjung itu mengimport kira-kira 2,500 tan biji kopi setiap tahun. – Xinhua