Curi: 3 dihukum penjara, sebat

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 MAC – Mahkamah Tinggi hari ini telah menjatuhkan hukuman penjara dan sebat ke atas tiga daripada empat individu yang mengaku bersalah dalam kes rompakan dan curi emas.

Ketua Hakim Negara, Dato Seri Paduka Steven Chong menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun beserta 12 kali sebatan kepada Rosizan bin Haji Jumat, 38 tahun dan 12 tahun penjara berserta 12 kali sebatan kepada Mohammad Amirul Alif bin Ali, 33, selepas mereka mengaku bersalah atas pertuduhan melakukan rompakan berkumpulan dan pecah rumah.

Sementara Norziana binti Nordin, 37, dijatuhi hukuman penjara dua tahun selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan menerima atau menyimpan harta benda yang dicuri dalam rompakan berkumpulan itu.

Manakala Mohammad Noh bin Mohd Edham, 36, meminta untuk dibicarakan di mana dia akan berdepan dengan pertuduhan kerana melakukan rompakan berkumpulan dan pecah rumah.

Ketua hakim memberikan pertimbangan kepada pihak berkuasa hukuman yang dikemukakan oleh timbalan pendakwa raya Raihan Nabilah Ahmad Ghazali.

Fakta Timbalan Pendakwa Raya menyatakan bahawa Rosizan dan Mohammad Amirul Alif, bersama seorang lagi individu, sedang memandu di sekitar Jalan Bukit Bendera, Tutong pada petang 11 Disember 2020 ketika mereka terserempak dengan sebuah kereta yang meninggalkan perkarangan rumah dan menduga tidak akan ada orang di rumah yang mana mereka memutuskan untuk melakukan curi. Mereka kemudiannya memandu ke rumah tersebut dan setelah memastikan tidak ada penghuni yang kelihatan, Mohammad Amirul Alif dan individu tersebut pergi ke belakang rumah berkenaan sementara Rosizan tetap berada di dalam kereta sebagai pemandu.

Individu berkenaan kemudiannya menendang pintu belakang dan memasuki rumah bersama Mohammad Amirul Alif. Setelah mencuri pedang Samurai, mereka meninggalkan rumah dan kembali ke kereta di mana Rosizan sedang menunggu.

Semasa mereka pergi, Mohammad Amirul Alif memberitahu Rosizan untuk kembali ke rumah tersebut kerana dia tidak berpuas hati dengan barang curiannya dan berhasrat untuk melakukan curi sekali lagi. Mereka kemudian kembali ke rumah itu dan mencuri televisyen dan pedang Samurai kedua.

Rosizan menjual televisyen tersebut dan memberikan salah satu pedang Samurai sebagai pertukaran bagi dadah. Pada 12 Disember 2020, Rosizan, Mohammad Amirul Alif dan seorang lagi individu merancang untuk melakukan rompak dari sebuah kedai barang kemas di Kampung Tanjong Bunut pada petang itu ketika mereka meletakkan kereta mereka berdekatan dengan sebuah bank.

Rosizan sekali lagi menjadi pemandu sementara Muhammad Amirul Alif dan seorang lagi masuk ke dalam sebuah kedai dengan memakai sungkup muka dan bersenjatakan parang dan tukul. Pemilik dan pekerja di kedai itu sedang melayani pelanggan ketika mereka mula memasuki kedai tersebut dan salah seorang daripada mereka telah memecahkan kaca paparan kedai tersebut dengan menggunakan tukul. Ketika seorang pelanggan cuba menahan keduanya, Muhammad Amirul Alif mengacukan parang ke arahnya.

Setelah Muhammad Amirul Alif meraih sembilan utas kalung emas bernilai kira-kira $16,000 dari kedai tersebut, kedua-duanya berlari keluar dari kedai itu dan memasuki kereta.

Mereka pergi ke Bukit Beruang, Tutong sambil membahagikan barang rompakan. Rosizan telah memberitahu Norziana mengenai rancangan itu, bahagian barang rompakannya dan memintanya untuk menjual bagi pihaknya.

Norziana kemudiannya bertemu dengan seorang rakannya di Seria pada keesokan harinya dan menjual dua utas kalung emas tersebut dengan harga $1,300.

Norziana menyimpan $310 untuk dirinya sendiri dan menyerahkan $740 kepada Rosizan dan kemudiannya memberikan $250 lagi kepada rakannya. Muhammad Amirul Alif juga bertemu dengan pembeli pada sebelah malam dan menjual bahagiannya dengan harga $1,127. Siasatan polis membawa kepada penangkapan mereka.