Saturday, September 23, 2023
23.7 C
Brunei

  -

  Curi motosikal: Seorang dipenjara, seorang nafi bersalah

  Oleh Ak Zaki Kasharan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 3 SEPT – Dua lelaki yang dikaitkan dengan kejadian kecurian sebuah motosikal di Salambigar telah dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, kelmarin.

  Adli bin Awang Abdullah, 43, mengaku bersalah atas pertuduhan itu dan dijatuhkan hukuman penjara 18 bulan manakala Mohamad Zul Sahrin bin Jumat, 31, menafikan pertuduhan itu. Kedua-dua defendan menghadapi pertuduhan mencuri motosikal Honda MSX125 dari sebuah rumah di Salambigar pada awal pagi 20 Ogos.

  Pendakwa Abdul Musawwir bin Haji Awang Mahli memaklumkan kepada mahkamah bahawa Adli pergi mengambil rakannya dengan kereta, pada masa itu untuk mencari bola golf di padang golf di Berakas yang akan dijual semula.

  Semasa dalam perjalanan, enjin kereta defendan terlalu panas menyebabkan dia berhenti di tepi jalan di Kampung Salambigar.

  Defendan mengambil botol air kosong dari keretanya dan mencari air untuk mengisi tangki kereta.

  Gambar Canva

  Dia kemudian terserempak dengan sebuah rumah dengan saluran air di luar dan memanjat pagar dan menghampirinya. Defendan mengisi botol air dan melihat sebuah motosikal diletakkan di garaj.

  Defendan, dengan bantuan rakannya, membawa motosikal itu ke pintu pagar hadapan tetapi tidak dapat membuka pintu pagar kerana berkunci.

  Rakan defendan mengambil playar dan mereka berdua bergilir-gilir untuk memotong jaring pintu pagar. Mereka kemudian berjaya membawa motosikal keluar ke kereta defendan.

  Mereka mengikat motosikal pada kereta dengan tali nilon dari kereta defendan.

  Defendan memandu kereta manakala rakannya menunggang motosikal itu sepanjang perjalanan pulang ke rumah defendan di mana dia meletakkan motosikal tersebut di dapur.

  Pemilik motosikal membuat laporan polis apabila mendapati motosikalnya hilang, yang membawa kepada penahanan dan berjaya mendapatkan semula motosikal itu.

  Sementara itu, Majistret Kanan Azrimah Abdul Rahman menangguhkan kes terhadap Mohamad Zul Sahrin bin Jumat berikutan pengakuan tidak bersalahnya.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...