Curtin Cares bantu pelajar terjejas akibat COVID-19

MIRI – Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia), kampus antarabangsa terbesar Universiti Curtin yang terletak di Miri, Sarawak, baru-baru ini mengumumkan bahawa lebih daripada 100 pelajarnya telah menerima bantuan kewangan berjumlah kira-kira RM335,000 untuk mengatasi krisis COVID-19 yang berterusan melalui kempen Curtin Cares Universiti Curtin.

Inisiatif pengumpulan dana, dilancarkan pada bulan Mei lalu dan akan segera selesai, telah memberikan bantuan yang sangat diperlukan kepada bahagian teras masyarakat di Australia Barat dan di negara-negara di mana Universiti Curtin beroperasi, seperti pelajar, para pengamal penjagaan kesihatan dan guru, yang mengalami kesulitan atau memerlukan sumber yang sangat diperlukan pada masa-masa yang mencabar ini.

Naib Pro Canselor Curtin Malaysia Profesor Simon Leunig berkata, kempen Curtin Cares berdasarkan komitmen Curtin yang ada pada langkah sokongan pelajar untuk membantu mereka yang memerlukan melalui krisis dan membantu mereka dalam persiapan untuk masa depan.

Melalui Curtin Cares, universiti telah mengundang para penderma, baik besar mahupun kecil, untuk bergabung dengannya dalam menyampaikan bantuan kepada ketiga-tiga kumpulan teras tersebut. Para penderma telah memasukkan sejumlah besar staf yang melihat keperluan untuk menolong mereka yang berada dalam komuniti Curtin, terutama para pelajar, yang telah mengalami kesukaran akibat wabak tersebut.

Di Malaysia, kempen ini telah banyak memberi manfaat kepada pelajar Curtin Malaysia yang telah berjuang untuk memenuhi keperluan. Pelajar yang memohon bantuan menerima dari RM700 hingga RM4,500 mengikut keperluan mereka. Secara keseluruhan, kira-kira 2,000 pelajar di seluruh kampus Curtin di Australia Barat, Malaysia, Singapura, Dubai dan Mauritius telah menerima bantuan.

Curtin University menunjukkan keperihatinan kepada pelajar melalui kempen Curtin Cares. – Gambar serahan Curtin University.

Menurut Profesor Leunig, universiti perlu memastikan para pelajar di kampus mereka terus belajar tanpa tekanan dan kesulitan kewangan; jururawat (di Australia Barat) dapat memanfaatkan sumber pendidikan dan latihan khusus yang disediakan oleh Universiti Curtin ketika mereka bertarung di garis depan wabak; dan guru mendapat sokongan untuk menolong mereka menjadi pakar dalam teknik ‘blended learning’ dengan cepat yang menggabungkan kaedah dalam talian dan bersemuka.

“Curtin Cares adalah gambaran sebenar etika, nilai dan warisan universiti kita, bekas Perdana Menteri Australia John Curtin. Pada tahun 1932, dia mengatakan bahawa universiti ‘harus mencari pahlawannya pada masa sekarang; harapannya pada masa akan datang ’. Kata-katanya terdengar lebih benar dari sebelumnya dalam kesusahan ini. Melalui Curtin Cares, kami berharap tidak hanya memberikan sokongan bagi mereka yang memerlukan sekarang, tetapi juga untuk memperkuat, memungkinkan dan memberi inspirasi kepada mereka untuk masa depan, ”kata Profesor Leunig.

Mengenai pelajar Curtin Malaysia yang disokong, Profesor Leunig mengatakan bahawa mereka bernasib baik bahawa kempen ini diperluas ke kampus luar pesisir Curtin kerana banyak pelajar, dalam dan luar negara, sukar menghadapi keadaan kewangan yang berubah secara tiba-tiba.

“Kami gembira dapat memberikan bantuan kepada lebih daripada 100 pelajar yang keluarganya kehilangan sumber pendapatan atau menghabiskan simpanan mereka yang sedikit. Menjadi pelajar cukup tertekan tanpa perlu bimbang untuk melalui setiap hari, tetapi banyak yang datang kepada kami, dengan berat hati tetapi kerana keperluan, meminta bantuan dari Universiti.“

Profesor Leunig berkata, kesejahteraan para pelajarnya menjadi keutamaan Curtin Malaysia sejak wabak itu merebak, dari memastikan pembelajaran pelajar yang berkesan berterusan dalam mod dalam talian, dan perkhidmatan penting di kampus, termasuk perkhidmatan kesihatan dan kaunseling, terus beroperasi untuk mereka yang terjejas oleh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Bentuk bantuan terkini adalah potongan 10 peratus khas untuk yuran kursus bagi pelajar yang mendaftar semula untuk semester kedua tahun ini, yang akan mengurangkan beban kewangan bagi banyak pelajar dan ibu bapa mereka. Ini berlaku untuk pelajar domestik dan antarabangsa yang dibiayai sendiri yang memegang pinjaman pengajian kerajaan dan biasiswa separa.

“Kami menghargai bahawa pelajar kami cukup mengambil berat tentang pendidikan mereka untuk membuat pengorbanan yang besar memperoleh ijazah universiti, dan kami merasa terhormat memilikinya. Kami akan terus menyokong mereka sebaik mungkin dalam masa-masa sukar ini, memungkinkan mereka menghadapi COVID-19, menamatkan kursus mereka, dan bergabung dengan tenaga kerja sebagai lulusan esok, ”kata Profesor Leunig.