Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Curtin Malaysia ambil langkah proaktif bendung COVID-19

MIRI – Berikutan kes COVID-19 di Miri meningkat dengan pantas dan tiga kakitangannya dijangkiti virus koronavirus ke-rana terdedah dengan kes-kes dari Kluster Rakut di Miri, Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) mengambil langkah berjaga-jaga membenarkan semua kakitangannya bekerja dari rumah dan mengehadkan akses ke kampusnya selama dua minggu dari 1 hingga 15 Februari 2021.

Walaupun bagaimanapun, kakitangan yang dijangkiti segera diasingkan dan diberi rawatan dan sudah lama tidak berada di kampus, persekitaran pekerjaan mereka memerlukan pembersihan dan pensanitasian kampus secara menyeluruh di bawah pengawasan jabatan kesihatan negeri.

Sebagai langkah pencegahan tambahan, kira-kira 19 kakitangan lain yang menghadapi potensi pendedahan kepada COVID-19 telah menjalani ujian PCR atas nasihat pihak berkuasa kesihatan, yang semuanya kembali dengan keputusan negatif.

Naib Pro Canselor Curtin Malaysia, Profesor Simon Leunig mengatakan risiko pendedahan COVID-19 di kampus sebenarnya sangat rendah kerana kerjasama yang erat dengan pihak berkuasa negeri, kempen kesedaran COVID-19 yang sedang berlangsung dan peningkatan SOP sejak tahun lalu.

Tambahan pula, pelajar belum kembali ke kampus dan telah meneruskan pembelajaran dalam talian sejak Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) pertama kali diisytiharkan tahun lalu, selain jumlah kecil dalam enam kategori yang dibenarkan pulang ke kampus akhir tahun lalu oleh Kementerian Pengajian Tinggi untuk aktiviti tertentu.

Kakitangan Curtin Malaysia bekerja dari rumah untuk membantu membendung penularan COVID-19 di Miri. – Gambar serahan Curtin Malaysia

Profesor Leunig menambah bahawa dengan kakitangan yang bekerja dari rumah, kampus berharap dapat membantu menghentikan penularan COVID-19 dalam komuniti dan memastikan kakitangan tetap sihat dengan mengurangkan aktiviti di kampus dan membiarkan semua orang melakukan penjarakan fizikal di rumah.

Tempoh dua minggu ini juga akan membolehkan pembersihan persekitaran kampus secara menyeluruh.

Walau bagaimanapun, dia menyatakan penyesalan bahawa individu tertentu secara terbuka berkongsi di media sosial mengenai komunikasi dalaman yang memberitahu pelajar tentang penutupan kampus yang menimbulkan spekulasi dan khabar angin awam yang tidak berasas.

Berita tersebut menyatakan bahawa terdapat penundaan dalam pemaklumannya kerana beberapa masalah teknikal tetapi ini merujuk kepada masalah mengakses sistem pentadbiran dari rumah, penangguhan e-mel kakitangan dalaman dan pelajar selama beberapa jam dan bukan penundaan atau percubaan yang disengajakan seperti yang disentuh oleh individu-individu ini.

Tidak ada usaha untuk mendapatkan penjelasan dari universiti. Apa pun, kakitangan dan kebanyakan pelajar telah diberitahu melalui saluran lain sehari sebelumnya.

“Ini sama sekali tidak dimaksudkan untuk menjadi pernyataan awam dan seharusnya dilihat dalam konteks rangkaian komunikasi kemas kini COVID-19 sebelumnya kepada staf dan pelajar yang dimulai pada 25 Januari. Dukacitanya spekulasi seperti ini berlaku kerana orang tidak mengetahui gambaran keseluruhannya,” katanya.

“Kesihatan dan keselamatan kakitangan, pelajar dan pengunjung kami adalah keutamaan kami saat ini dan kami akan terus mematuhi nasihat kerajaan, serta mengambil inisiatif kami sendiri, untuk memastikan mereka dilindungi dengan baik. Kami berharap kakitangan dan pelajar kami, serta masyarakat Miri yang lebih besar, akan terus menyokong usaha kami dan pihak kerajaan dan orang lain dalam masyarakat untuk menghentikan penyebaran COVID-19, ” kata Profesor Leunig.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -