Curtin Malaysia tawar kursus ijazah perkomputeran

Para saintis komputer, jurutera perisian, programmer dan profesional pengkomputeran yang lain adalah pakar mengenai bagaimana teknologi berfungsi dan bagaimana pengkomputeran dapat menangani masalah yang paling rumit.

Menurut kenyataan diterima, Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia), kampus antarabangsa terbesar di Curtin University yang terletak di Miri, Sarawak, menawarkan kursus yang relevan di peringkat sarjana dan pascasiswazah untuk pelajar berprestasi tinggi meneruskan minat mereka dalam pengkomputeran. Kursus-kursus ini telah dirancang dengan industri untuk memastikan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk para majikan dalam bidang dinamik ini.

Yang paling popular di kalangan kursus ini adalah Sarjana Muda Sains dalam Pengkomputeran selama tiga tahun, yang direka untuk mempersiapkan anda untuk kerjaya yang berjaya dalam industri pengkomputeran yang kian pesat berkembang dan memberikan anda pengetahuan peringkat tinggi tentang sistem komputer dan proses yang terlibat dalam pembangunan perisian dan penyelenggaraan.

Kursus ini meliputi aspek pengkomputeran moden, bermula dengan pemprograman asas dan pengetahuan teori serta diikuti dengan pengkhususan dalam keselamatan siber atau kejuruteraan perisian.

Curtin University menawarkan kursus yang relevan di peringkat sarjana dan pascasiswazah untuk pelajar berprestasi tinggi untuk meneruskan minat mereka dalam jurusan pengkomputeran. – Gambar serahan Curtin University Malaysia.

Majoriti keselamatan siber memberi tumpuan kepada konsep dan cabaran utama dalam perlindungan data dan sumber dan keselamatan perisian komputer, merangkumi teknologi, proses dan latihan yang direka untuk melindungi rangkaian, komputer, program dan data dari serangan, kerosakan dan akses yang tidak dibenarkan.

Anda akan meneliti aspek tahap keselamatan komputer, teori kriptografi, pembangunan dasar akses data dan pengurusan program keselamatan serta aspek praktikal tahap rendah yang terdiri daripada forensik komputer, pengesanan pencerobohan rangkaian dan pengendalian insiden.

Sementara itu, kejuruteraan utama perisian bertujuan untuk menghasilkan graduan yang berpengalaman dalam prinsip-prinsip rekaan, pengukuran dan analisis yang digunakan dalam konteks pembangunan sistem berasaskan perisian.

Ia mengambil pendekatan kejuruteraan untuk pembinaan perisian, menekankan analisis dan reka bentuk, spesifikasi dan penilaian perisian, menambah dimensi baru kepada pembangunan perisian dan evolusi sistem berasaskan perisian dalam industri ICT yang kian pesat berkembang.

Selain daripada belajar untuk mereka bentuk, mengukur dan menganalisis sistem berasaskan perisian, anda akan mendapat asas yang kukuh dalam sains komputer, dengan penekanan pada pengumpulan, reka bentuk, pelaksanaan dan pengujian keperluan perisian. Pada tahun terakhir anda, anda akan menjalankan projek berasaskan industri.

Sarjana Sains dalam Pengkomputeran diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan graduan boleh memohon pengiktirafan dari Persatuan Komputer Australia. Subjek utama keselamatan siber memenuhi piawaian data dan keselamatan Institut Jurutera Elektrik dan Elektronik, Persatuan bagi Mesin Pengkomputeran dan Persatuan Komputer Australia.

Graduan boleh berkerjaya sebagai pemprogram komputer, profesional IT, profesional keselamatan komputer, jurutera perisian dalam pelbagai industri, termasuk aplikasi dan pembangunan perisian, reka bentuk permainan dan pembangunan, keselamatan siber dan analisis IT.

Satu lagi kursus yang menarik perhatian dalam pengkomputeran yang boleh dijelajah ialah Sarjana Muda Teknologi yang merupakan kursus selama tiga tahun dalam Sistem Komputer dan Rangkaian, yang direka untuk membekalkan anda dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk mengembangkan keupayaan sistem komputer dan membina rangkaian masa depan.

Anda akan belajar tentang reka bentuk rangkaian dan teknologi pembangunan komputer, memberi tumpuan kepada reka bentuk dan sokongan rangkaian komputer dan telekomunikasi yang diedarkan.

Kursus ini mengintegrasikan perkembangan semasa dalam rangkaian berwayar dan tanpa wayar dan memberikan pandangan komprehensif mengenai industri.

Anda akan membangunkan kemahiran dalam reka bentuk dan pengurusan rangkaian, dan penumpuan perkakasan komputer, sistem tersedia, IT, sokongan teknikal, sistem real-time, perisian dan telekomunikasi.

Anda juga akan mempelajari Internet of Things (IoT), satu rangkaian peranti yang disambungkan ke Internet pada skala global. IOT berkembang dengan pesat, dan semakin kritis bagi para profesional untuk memahami bagaimana ia berfungsi dan bagaimana memanfaatkan kuasanya untuk meningkatkan bisnes.

Oleh itu, kursus ini membolehkan anda menggunakan pengetahuan teknikal dalam fungsi-fungsi yang berkaitan dengan IoT di tempat kerja.

Kursus ini mempunyai kurikulum yang direka dengan cermat di mana para pelajar dapat mempelajari pelbagai komponen CISCO dalam akademi serantau CISCO di Curtin Malaysia untuk mendapatkan sijil kelayakan Rangkaian CISCO dan kelayakan CISCO yang lain. Curtin Malaysia adalah satu-satunya penyedia CISCO yang diperakui di timur Malaysia.

Graduan mempunyai prospek pekerjaan yang cemerlang sebagai jurutera rangkaian industri, profesional IT, pentadbir rangkaian dan sistem, pereka sistem, pengurus telekomunikasi dan pelbagai kerjaya lain.

Mereka mungkin mencari pekerjaan dalam bidang kewangan dan insurans, teknologi operasi pengeluaran, perkhidmatan profesional, saintifik dan teknikal, pentadbiran awam dan keselamatan, dan industri lain.

Ijazah ini diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia, Persatuan Komputer Australia dan Jurutera Australia. Graduan kursus juga boleh memohon keahlian Jurutera Australia sebagai ahli teknologi kejuruteraan.