Curtin terima penarafan lima bintang

MIRI – Curtin University sekali lagi mendapat penarafan lima bintang dalam kedudukan Good Universities Guide 2021 yang baru dikeluarkan. Ia kini menduduki tempat pertama di antara universiti-universiti Australia Barat untuk hasil lulusan (termasuk pekerjaan sepenuh masa dan gaji permulaan), kelayakan kakitangan, penglibatan pelajar dan sumber pembelajaran.

Curtin University juga berada dalam kedudukan teratas universiti-universiti Australia untuk kualiti pengajaran sarjana, pengalaman keseluruhan, sumber pembelajaran, penglibatan pelajar, gaji permulaan dan pengembangan kemahiran.

Naib Canselor Universiti Curtin, Profesor John Cordery berkata, hasil terkini mengesahkan reputasi Curtin yang sangat baik dalam pengajaran, pembelajaran dan hasil lulusan.

“Curtin terus mengungguli semua universiti Australia Barat yang lain dalam beberapa kategori penting termasuk kadar pekerjaan sepenuh masa, mengesahkan komitmen kami untuk menghasilkan graduan yang siap bekerja.”

Universiti Curtin terus berada di kedudukan teratas di Australia dan dunia. – Gambar serahan Curtin Malaysia

“Sangat memuaskan untuk melihat Curtin mencapai kedudukan tinggi di seluruh Australia Barat dan secara nasional dalam langkah pengalaman pendidikan sarjana untuk banyak bidang pengajian termasuk perubatan, seni bina, pengurusan perniagaan, psikologi dan pekerjaan sosial.

“Untuk tahun kedua, Sekolah Perubatan Curtin adalah yang pertama di negara ini untuk keseluruhan pengalaman, kualiti pengajaran, keterlibatan pelajar dan sumber pembelajaran, pencapaian yang benar-benar indah.”

Sementara itu, Naib Pro Canselor, Presiden dan Ketua Eksekutif Profesor Simon Leunig dari Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia), mengatakan ini adalah hasil yang luar biasa, yang mencerminkan kemahiran dan dedikasi staf akademik dan profesional Universiti bukan hanya di Australia Barat, tetapi juga di seluruh kampus globalnya di Malaysia, Singapura, Dubai dan Mauritius.

Profesor Leunig juga menekankan hasil cemerlang Curtin dua peringkat lain yang baru dikeluarkan. Dalam Peringkat Akademik Universiti Dunia (ARWU) 2020, Curtin mengekalkan kedudukannya dalam kumpulan 201-300 di seluruh dunia, termasuk dalam satu peratus universiti teratas di seluruh dunia, dan berada di kedudukan kesembilan di Australia.

Dia mengatakan bahawa ia adalah hasil yang baik yang mencerminkan profil dan reputasi pengukuhan Universiti dalam beberapa bidang utama, yang diketuai oleh penyelidik terkenal di peringkat nasional dan antarabangsa.

ARWU diiktiraf secara meluas sebagai sistem pemeringkatan universiti yang berorientasikan penyelidikan yang paling relevan di seluruh dunia, dan didasarkan pada pelbagai langkah termasuk hasil penyelidikan dan jumlah Penyelidik yang Sangat Dipilih.

Dalam URAP Field Based Ranking untuk 2019-2020, universiti itu berada di kedudukan 42 dari 61 bidang. Tiga kedudukan teratas adalah Senibina (24 di dunia dan kedua di Australia), Geologi (ke-31 dan keempat), dan Kejururawatan (ke-36 dan ke-12).

“Pengiktirafan antarabangsa yang diterima oleh Curtin University melalui pelbagai sistem kedudukan universiti global dalam banyak aspek juga berlaku untuk Curtin Malaysia. Ini adalah bukti kualiti bukan sahaja penyelidikan kami, tetapi juga program akademik, pengajaran, kemampuan kerja siswazah, pengantarabangsaan, kemudahan dan sistem pengurusan,” kata Profesor Leunig.

Tambahnya, Curtin Malaysia terus meningkatkan kemampuan penyelidikannya yang sudah kukuh di fakultinya, Sekolah Siswazah Curtin Malaysia dan Institut Penyelidikan pelbagai disiplin Curtin Malaysia.

Ini termasuk pengembangan Loji Perintis BioValley Sarawak di kampus dengan kerjasama kerajaan negeri Sarawak, sebuah makmal Fakulti Kejuruteraan dan Sains baru dan Makmal Penyelidikan Kejuruteraan dengan kemudahan pengajaran, penyelidikan dan kerja pascasiswazah untuk memenuhi keperluan kerajaan dan industri.

Dia menambah bahawa Curtin Malaysia sendiri mendapat pengiktirafan melalui penilaiannya dalam sistem penarafan SETARA, D-SETARA dan MYRA Malaysia untuk kecemerlangan institusi, program akademik dan penyelidikan. Ia juga merupakan salah satu daripada 19 universiti awam dan swasta di negara ini yang diberi status pentauliahan diri oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).