Friday, February 3, 2023
23.7 C
Brunei

-

Dagangan dua hala dianggar cecah AS$7 bilion

KUALA LUMPUR, 4 DIS – Perdagangan dua hala Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) dianggarkan mencecah lebih AS$7 bilion menjelang akhir tahun, peningkatan luar biasa berbanding tahun lepas yang bernilai AS$5.4 bilion.

Menurut kenyataan yang memetik Duta UAE ke Malaysia, Khalid Ghanim Alghaith sebagai berkata ketika berucap pada majlis sambutan Hari Kebangsaan ke-51 UAE yang diadakan di sini baru-baru ini, antara sektor penyumbang tertinggi kepada peningkatan itu ialah petrokimia, barang kemas, mesin dan peralatan elektrik.

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada Perdana Menteri Malaysia yang baharu, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan berharap dapat mempertingkatkan lagi hubungan dua hala yang kukuh antara UAE dan Malaysia.

Dalam ucapannya, Alghaith turut mengetengahkan mengenai ‘Prinsip 50’ yang akan menjadi panduan masa depan UAE dalam 50 tahun akan datang.

Beliau turut menyentuh mengenai perkembangan dan pencapaian negaranya dalam bidang ekonomi, sains dan teknologi serta diplomasi budaya. Turut hadir pada majlis itu Tengku Laksamana Selangor, Tengku Sulaiman Shah dan isteri Yang Dipertua Negeri Sarawak Toh Puan Raghad Kurdi Taib. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hong kong tawarkan penerbangan percuma selepas COVID

HONG KONG, 2 FEB - Hong Kong bersedia untuk mengalu-alukan kembali pengunjung dari seluruh dunia, kata pemimpinnya hari ini, ketika dia mengumumkan penerbangan percuma...

Korea Utara beri AS amaran

- Advertisment -