Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Dana pembinaan masjid kutip lebih $400,000

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 MAC – Sejumlah $469,767 berjaya dikutip hasil sumbangan orang ramai menerusi perkhidmatan pesanan ringkas (SMS) untuk Tabung Dana bagi Pembinaan Masjid Negara Brunei Darussalam ke-7, yang dibukakan sembilan bulan mulai 14 Mac sehingga 31 Disember 2022.

Majlis penerimaan sumbangan hasil kutipan SMS berkenaan telah diadakan di Bilik Dhiyafah, Tingkat 5, Bangunan Tambahan Baru, Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU), hari ini, di mana sumbangan diterima oleh Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengutipan dan Pengeluaran Tabung Dana bagi Pembinaan Masjid Negara Brunei Darussalam.

Majlis menyaksikan Ketua Pegawai Eksekutif Datastream Digital Sdn Bhd (DST), Radin Sufri bin Radin Basiuni menyerahkan sumbangan hasil kutipan daripada pelanggan DST sebanyak $418,169.

Manakala Progresif Sdn Bhd yang diwakili oleh Ketua Perhubungan Awam dan Komunikasi, Dayang Hafiza binti Mohamad telah menyerahkan sebanyak $46,598 dan imagine Sdn Bhd yang diwakili oleh Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif, Haji Radziman bin Haji Rahman telah menyerahkan $5,000.

Pada majlis berkenaan, Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama juga telah menerima sumbangan daripada pegawai dan kakitangan DST berjumlah $10,000 yang disampaikan oleh Radin Sufri.

Radin Sufri semasa menyerahkan sumbangan kutipan SMS daripada pelanggan DST kepada Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama.
Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama menerima sumbangan daripada DST yang di-serahkan oleh Dayang Hafiza.
Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama menerima sumbangan daripada imagine yang diserahkan oleh Haji Radziman.

Sambutan dan sumbangan orang ramai terhadap Tabung Dana bagi Pembinaan Masjid Negara Brunei Darussalam melalui mekanisme kutipan secara SMS adalah sangat menggalakkan di mana sejak ia dilancarkan pada 2015 hingga 2022 sebanyak $1,661,883 telah berjaya dikumpulkan melalui mekanisme tersebut.

Manakala itu, sehingga Januari 2023, tabung dana berkenaan secara keseluruhannya telah berjaya mengutip sebanyak $21,201,432.05 melalui pelbagai mekanisme.

Antara mekanisme yang telah disediakan bagi kemudahan orang ramai untuk memberikan sumbangan ialah melalui potongan gaji daripada setiap pegawai dan kakitangan kerajaan, penyerahan terus kepada urus setia atau melalui arahan tetap bank dan sebagainya.

Kesemua hasil kutipan akan disalurkan untuk menampung perbelanjaan projek-projek pembinaan masjid baharu, tambahan bangunan dan pemuliharaan di bawah Rancangan Penggunaan Kutipan Tabung Dana bagi Pembinaan Masjid Negara Brunei Darussalam.

Turut hadir pada majlis itu ialah Timbalan Menteri Hal Ehwal Ugama, Pengiran Dato Seri Paduka Haji Mohd Tashim bin Pengiran Haji Hassan; Setiausaha Tetap di KHEU, Haji Mohammad Rosli bin Haji Ibrahim; Timbalan Setiausaha Tetap di KHEU, Haji Mohd Serudin bin Haji Timbang dan Pemangku Setiausaha Majlis Ugama Islam Brunei, Haji Abdul Aziz bin Haji Akop.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -