Dapur jalanan sumbang makanan kepada masyarakat terkesan

DHAKA – Mohammad Masud mengharungi panas terik untuk mengayuh becanya di seluruh ibu kota Dhaka, Bangladesh dan beratur di salah satu badan amal terakhir yang masih memberi makanan kepada mereka yang hidup melarat akibat pandemik COVID-19.

Di sekitarnya terdapat ratusan pengawal keselamatan yang tidak bekerja atau mengalami kesukaran, pekerja pengangkutan, pembantu rumah dan anak-anak yang kehilangan tempat tinggal menghabiskan pinggan berisi nasi dan kekacang di Mehmankhana, atau ‘tempat makan untuk para tetamu’.

“Saya merasa lapar sepanjang hari,” kata Masud, 28, kepada AFP. “Saya tidak memperoleh keuntungan yang mencukupi untuk membeli makanan.”

Ketika Bangladesh ditutup selama lebih dari dua bulan tahun lalu semasa wabak COVID-19 yang pertama, ratusan badan amal, kumpulan sivik dan parti politik memberikan makanan, wang tunai, penutup mulut dan hidung serta pensanitasi tangan kepada mereka yang kehilangan pekerjaan.

Tetapi keletihan terhadap koronavirus telah meningkat dan orang ramai menjadi kurang bersedia untuk membiayai kebajikan itu ketika wabak itu berlarutan. Perintah berkurung baharu bermula pada bulan Julai, tetapi hanya sebahagian kecil badan amal di jalanan.

“Tahun lalu kami mendapat banyak sumbangan wang tunai,” kata Jashim Uddin Khan dari Yayasan Shonge Achi, sebuah kumpulan yang membantu memberi makan orang-orang yang memerlukan, anjing liar bahkan monyet di Dhaka.

“Tahun ini kami tidak mendapat banyak sumbangan. Sangat meletihkan untuk kerja amal.”
Angka rasmi mengatakan lebih daripada 20,000 warga Bangladesh mati akibat koronavirus, walaupun para pakar mengatakan jumlah korban sekurang-kurangnya empat kali lebih tinggi.
Bangladesh mencatat pertumbuhan ekonomi rata-rata tujuh peratus dalam dekad ini hingga 2020, yang membantu menurunkan kadar kemiskinan menjadi 20 peratus.

Yayasan penyelidikan SANEM mengatakan kadarnya meningkat hingga 40 peratus semasa wabak ini kerana perniagaan, sekolah dan pejabat kerajaan ditutup. Walaupun kerajaan telah membenarkan beberapa kilang pakaian dibuka semula dan memperuntukkan AS$15 bilion untuk pakej rangsangan, ratusan ribu orang kehilangan pekerjaan.

Kumpulan seperti Mehmankhana telah meningkatkan operasi tetapi semakin banyak orang mengalami kelaparan.

“Terdapat hari-hari di mana saya hanya makan sekali,” kata Johra Begum, ibu kepada empat orang anak yang berusia 27 tahun dalam barisan Mehmankhana, yang kehilangan pekerjaannya sebagai pembantu rumah.

Kelihatan seorang sukarelawan mengagihkan makanan kepada orang-orang yang memerlukan. – AFP

Asma Akhter Liza, pelakon berusia 36 tahun, dan sepupunya melancarkan Mehmankhana pada bulan Mac tahun lalu setelah bermulanya penutupan pertama di seluruh negara di Bangladesh.

Mereka mengatakan mereka memberi makan lebih dari 2,500 orang sehari dan dengan bangga memberitahu pelanggan bahawa mereka boleh ‘makan sebanyak yang anda suka’. Liza mengatakan dia bertekad untuk memulakan amal itu setelah melihat kanak-kanak berusaha untuk mencuri di kedai makanan ketika dia berada di luar memberi makan anjing jalanan.

“Saya fikir anjing liar yang akan lebih terkesan dengan penutupan,” katanya.

“Tetapi kemudian saya melihat pencurian ini dan saya menyedari ribuan orang, termasuk banyak yang mempunyai pekerjaan yang baik sebelum penutupan, akan lapar.”

Pada mulanya dia meminjam wang untuk membiayai dapur amal itu, tetapi sekarang mendapat sumbangan swasta dari seluruh negeri.

Liza berkata, ramai orang kelas menengah sekarang datang ke dapur jalan pada waktu petang ‘ketika mereka dapat menikmati kebajikan tanpa nama”.

Kira-kira 10,000 orang makan di sana untuk perayaan Aidiladha baru-baru ini, katanya.
Salah seorang penerima, Selim Ahmed, seorang peniaga berusia 45 tahun yang mengatakan pendapatan hariannya menyusut menjadi kurang dari 100 taka (AS$ 1.20).

“Ramai orang akan kelaparan sekiranya Mehmankhana tidak ada di sini,” katanya. – AFP