Dari penggemar jadi pengusaha kedai roti

Selepas mempelajari cara membuat roti di Jerman, pemilik merangkap cef Lee Ho-kyoung membuka kedai roti kecil, menamakannya sebagai Backerin, di Samseong-dong di Seoul pada Julai 2020.

Di kedai kecilnya, dia menjual roti Jerman, beberapa jenis pretzel dan brotchen serta manisan seperti gugelhupf lemon mini buatannya. Malah sebelum Lee membuka Backerin, dia seorang penggemar roti.

“Semasa tinggal di Korea, saya sudah sangat menyukai roti sehingga saya kadang-kadang membakar roti di rumah,” dedah Lee, 30, dalam temu bual e-mel.

Kemudian, Lee pergi ke Jerman untuk belajar. “Di Jerman, saya makan roti sebagai hidangan dan makanan ringan,” kongsi Lee.

Selepas kembali ke Korea Selatan dan menamatkan pengajian, Lee memutuskan untuk mendaftarkan diri di sekolah profesional kebangsaan di Jerman untuk belajar pembuatan roti. Semasa belajar di sana, Lee juga bekerja di kedai roti.

Selepas belajar pembuatan roti di Jerman, Lee Ho-kyoung membuka Backerin di Samseong-dong Seoul pada Julai 2020. – ANN/Korea Herald
Di Backerin, Lee Ho-kyoung menjual roti Jerman, beberapa jenis pretzel dan brotchen serta manisan seperti gugelhupf lemon mini buatannya. – ANN/Korea Herald

Apabila Lee kembali ke Korea, dia mempunyai gambaran yang jelas tentang tempat yang dia ingin jadikan perniagaan, “kedai roti yang membuat roti manis dan berperisa yang lazat dengan bahan-bahan terbaik ​​seperti roti yang saya buat untuk keluarga dan rakan saya.”

Lee berkata dia menggunakan tepung organik, rye Jerman, gandum Korea, gandum organik Jerman, bahan fermentasi asli, yis segar komersial dan mentega kultur untuk pembuatan roti di Backerin.

“Saya menggunakan mentega semula jadi Jerman yang dibuat dengan menggunakan asid laktik untuk menapainya,” jelas Lee.

Terdapat suasana yang sangat nyaman dan sederhana di kedai roti Lee, yang tidak menawarkan tempat duduk, hanya kaunter yang panjang dengan barang-barang untuk peminat karbohidrat dapatkan.

Jika seseorang melawat akaun Instagram Backerin, seseorang boleh mengetahui roti apa yang akan dijual pada hari itu dan bila roti itu akan sedia untuk diambil. Sebagai contoh, perkongsian mengenai stangen mentega Backerin yang baharu siap keluar dari ketuhar, dulang yang dipenuhi dengan roti berbentuk bulan sabit yang hangat, lembut dan kenyal dengan inti mentega yang cair terletak di tengahnya.

Ketika mengembangkan stangen menteganya yang bukan tradisional, Lee mendedahkan dia diilhamkan oleh salzstange, roti Jerman yang ditaburi garam yang boleh dinikmati dengan mentega.

“Menyentuh mengenai mentega pada roti ini, ia mengandungi lebih sedikit mentega di dalamnya berbanding croissant dan ringan serta lembut di dalam dengan tekstur yang sangat kenyal,” kata Lee mengenai stangen menteganya.

Sebagai tambahan kepada stangen menteganya, Lee juga membakar pelbagai pilihan pretzel, termasuk pretzel buatan Backerin, yang menurut Lee adalah pretzel lada Jerman.

“Semasa saya tinggal di Jerman, saya paling suka memakannya dan apabila saya kembali, saya tidak dapat mencari tempat yang menjualnya,” jelas Lee.

Lee berkata pretzel ladanya dibubuh dengan lada hitam yang dikisar, yang memberikan pretzel sedikit rasa pedas. Sememangnya, pretzel Backerinnya yang berkilat itu savouri, lembut dan kenyal di bahagian tengahnya. Lee juga membakar pretzel kayu manis yang sedap, berkilat daripada lapisan mentega sebelum dilapisi dengan lapisan kedua kayu manis dan gula. Kemudian terdapat brotchen, roti gulung Jerman, dengan kerak roti nipis yang bagus dan bahagian tengah yang lembut serta gugelhupf lemon kecilnya.

Lee mendedahkan dia menyelitkan adunan untuk kek bundt sitrus mini itu dengan kulit limau dan menambah jus lemon ke dalam aising untuk memberikan rasa lemon yang kuat pada kek bersaiz kecil itu. Untuk musim sejuk, Lee juga merancang untuk membuat stollen. – ANN/Korea Herald