Sunday, December 10, 2023
28.8 C
Brunei

  -

  Dari tanah tandus jadi medan minyak mega

  BAGHDAD – Dahulunya hanya sebuah tanah tandus di wilayah Maysan, selatan Iraq, namun kini ia menjadi sebuah medan minyak yang sangat besar dengan sebuah bandar yang meriah telah dibina oleh PetroChina, salah satu syarikat China yang pertama mengambil bahagian dalam pembinaan semula Iraq selepas perang.

  Medan minyak Halfaya PetroChina kini telah berkembang menjadi kompleks mega yang meliputi kawasan seluas 288km persegi, kira-kira tiga kali ganda saiz bandar Paris.

  Ia menempatkan lebih 300 telaga minyak, tiga kemudahan pemprosesan pusat minyak mentah, dua loji jana kuasa, loji rawatan air, lapangan terbang awam, pejabat dan kem asas kediaman, dan loji pemprosesan gas asli dalam pembinaan.

  Medan minyak itu merupakan projek terbesar yang dijalankan PetroChina di luar negara dalam kapasitinya sebagai pengendali, menurut He Yanhui, pemangku pengurus besar untuk penerokaan dan pengeluaran di kawasan Halfaya.

  “Setakat ini, selepas tiga fasa pembinaan, kami telah membina medan minyak yang besar dan moden di sini, dengan pengeluaran tahunan sebanyak 20 juta tan,” katanya sambil menambah pegawai Iraq telah memuji peranan penting PetroChina dalam meningkatkan industri minyak dan pembangunan ekonomi negara.

  Gambar menunjukkan loji pemprosesan gas asli dalam pembinaan di medan minyak Halfaya PetroChina di wilayah Maysan, Iraq. – Xinhua
  Gambar menunjukkan loji kuasa medan minyak Halfaya PetroChina di wilayah Maysan, Iraq. – Xinhua
  Projek Halfaya juga menyediakan banyak peluang pekerjaan untuk rakyat Iraq dan menggalakkan lebih banyak syarikat China memasuki pasaran Iraq. – Xinhua

  Fang Jiazhong, ketua Medan minyak Halfaya PetroChina, menjelaskan syarikat gergasi tenaga China itu, yang bekerjasama dengan beberapa syarikat antarabangsa dan tempatan, memenangi bidaan untuk projek Halfaya pada 2009.

  Selama bertahun-tahun, projek itu telah menjadi tapak pengeluaran minyak yang penting untuk Iraq, sebuah negara yang sangat bergantung pada pengeluaran minyak dan gas untuk muncul dari bayang-bayang perang.

  “PetroChina bukan sahaja mencipta kekayaan ekonomi yang besar untuk Iraq sejak 10 tahun lalu, tetapi turut mengambil bahagian secara aktif dalam projek kebajikan sosial dan perindustrian tempatan, membina tadika, menyediakan air, elektrik, jalan raya, dan infrastruktur serta latihan lain,” kata Fang.

  Pengeluar dan pembekal minyak dan gas terbesar China telah menjadikan projek Halfaya sebagai demonstrasi yang meyakinkan tentang nilai sebenar Inisiatif Jalur dan Laluan, yang menggalakkan kerjasama sama rata, inklusif dan situasi menang-menang, katanya, sambil menambah projek itu meletakkan asas yang baik untuk kerjasama mesra dalam pengeluaran tenaga antara China dan Iraq.

  “Projek Halfaya juga menyediakan banyak peluang pekerjaan untuk rakyat Iraq dan menggalakkan lebih banyak syarikat China memasuki pasaran Iraq,” kata Fang.

  Dengan pertumbuhan projek Halfaya, pekerja Iraq juga telah berkembang. Aws Haitham, seorang pekerja tempatan yang bertanggungjawab untuk jabatan latihan syarikat, memberitahu Xinhua bahawa terdapat lebih daripada 1,600 rakyat Iraq kini bekerja dengan syarikat itu.

  “Kami berbangga dengan program latihan yang kami ada di sini. PetroChina adalah seperti sebuah sekolah yang mengajar pekerja Iraq,” kata Haitham sambil memuji rakan-rakan Cinanya yang disifatkannya sebagai baik dan suka menolong pekerja tempatan.

  Mohammed Sadiq Jaafar menyertai PetroChina pada 2012 dan kini bertanggungjawab ke atas depot di medan minyak. Dia maju dalam kedudukannya dengan mendapat manfaat daripada latihan dan insentif syarikat.

  “Saya memperoleh banyak pengalaman bekerja untuk PetroChina dan daripada pelbagai kursus latihannya, yang memberi saya lebih banyak pengetahuan tentang keselamatan dan sistem gudang moden dan canggih,” kata Jaafar, yang kini menyelia 11 gudang petroleum dan bahan penggerudian, empat gudang bahan kimia, dan empat meter paip penggerudian.

  Di samping menyediakan pekerjaan untuk rakyat Iraq dan membawa hasil ke negara Arab, Halfaya PetroChina juga mementingkan perlindungan alam sekitar.

  Syarikat China itu sedang membina kilang pemprosesan gas asli di medan minyak Halfaya yang akan membantu menggunakan lebih baik gas asli yang dihasilkan bersama-sama dengan minyak mentah, yang dikenali sebagai gas bersekutu, kata Ou Yangwen, pengurus jabatan Halfaya PetroChina untuk kualiti, kesihatan, keselamatan, dan perlindungan alam sekitar.

  Ou berkata projek itu dijangka siap pada penghujung 2023 dan gas berkaitan yang diekstrak dari kawasan akan ditukar kepada produk tenaga, yang bukan sahaja akan meningkatkan kehidupan orang ramai tetapi juga melindungi alam sekitar.

  PetroChina telah melabur lebih daripada AS$1 bilion untuk membina loji pemprosesan gas, yang menukar gas yang berkaitan menjadi gas asli cecair, sulfur dan produk lain, tambahnya.

  Syarikat gergasi tenaga China itu juga mempunyai sistem kitar semula cecair sisa dan mekanisme untuk sentiasa memantau persekitaran sekitar medan minyak, kata Ou.

  Selain itu, PetroChina membina pusat kitar semula sisa untuk merawat sisa besi buruk dan bateri, menanam beribu-ribu pokok dan menggali banyak tasik buatan, menurut Ou.

  Semua kejayaan itu terhasil daripada usaha bersama pekerja China dan Iraq di Halfaya PetroChina.

  Selama bertahun-tahun, mereka terpaksa mengatasi kesukaran seperti persekitaran yang keras, jadual projek yang padat, dan juga bahaya terperangkap dalam pergaduhan antara puak atau militia tempatan.

  Periuk api lama yang ditinggalkan sejak perang Iran-Iraq pada 1980an juga menimbulkan bahaya.

  “Saya boleh katakan dari 2010 hingga sekarang, kami telah membina sebuah bandar kecil di tanah terbiar ini, termasuk minyak, gas, tenaga, air, telekomunikasi dan jalan raya,” kata Du Bo, timbalan pengurus jabatan kejuruteraan dan pembinaan Halfaya PetroChina.

  “Kami membina semua ini langkah demi langkah. Ia benar-benar tidak mudah,” katanya kepada Xinhua. – Xinhua

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...