Dato Paduka Lim Jock Hoi ambil alih jawatan Setiausaha Agung ASEAN

Oleh Azlan Othman

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 Jan – Dato Paduka Lim Jock Hoi, pegawai perdagangan tinggi dan diplomat dari Negara Brunei Darussalam telah mengambil alih jawatan sebagai Setiausaha Agung ke-14 ASEAN pada 1 Januari 2018.

Beliau menggantikan Le Luong Minh dari Vietnam yang menamatkan penggalnya pada 31 Disember 2017, menurut Asean.Org, kelmarin.

Sebelum ini, Dato Paduka Lim Jock Hoi merupakan setiausaha tetap di Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan Perdagangan dan beliau berkhidmat sebagai perunding utama Brunei semasa perbincangan perdagangan bebas Perkongsian Trans-Pasifik (TPP).

Jawatan beliau sebelumnya termasuk ketua jabatan-jabatan perdagangan di Kementerian Perindustrian dan Sumber-sumber Utama dan Kementerian Hal Luar Negeri dan Perdagangan.

Dato Paduka Lim Jock Hoi telah mengambil alih jawatan sebagai Setiausaha Agung ke-14 ASEAN pada 1 Januari 2018.

Beliau merupakan lulusan daripada City of London Polytechnic dengan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) dalam Ekonomi pada 1976 dan menerima Sijil Guru Lepasan Ijazah pada 1977.

Beliau dianugerahkan Darjah Seri Paduka Mahkota Brunei Yang Amat Mulia Darjah Kedua (D.P.M.B) pada 2007. Beliau yang telah berkahwin mempunyai dua orang anak lelaki.

Setiausaha agung ASEAN dilantik oleh para pemimpin ASEAN bagi penggal lima tahun dan dipilih dari negara-negara anggota ASEAN berdasarkan giliran mengikut abjad.