Tuesday, October 3, 2023
33.4 C
Brunei

  -

  De Paula matang hadapi tekanan

  KUALA LUMPUR, 7 DIS – Ketua Jurulatih skuad kebangsaan, Tan Cheng Hoe percaya penyerang naturalisasi Malaysia Guilherme De Paula, sudah cukup matang untuk menghadapi tekanan di dalam dan luar padang.

  Dengan faktor usia dan pengalaman luas dimiliki De Paula, Cheng Hoe berharap pemain Johor Darul Ta’zim (JDT) itu dapat menjadi contoh terbaik kepada rakan sepasukan, dalam skuad Harimau Malaya.

  “Sebagai jurulatih, saya rasa saya dapat uruskan perkara ini. Tentu sekali, beliau (De Paula) telah berikan yang terbaik sewaktu latihan dan amat komited sekali, kadang kala akibat kecewa yang beliau tidak dapat menjaringkan gol. Saya pasti beliau cukup matang untuk hadapi keadaan ini.

  “Saya berharap beliau akan dapat berikan motivasi kepada pasukan dan berikan contoh baik untuk mereka. Saya pasti beliau sudah bersedia untuk perlawanan seterusnya,” kata Cheng Hoe pada sidang media selepas perlawanan pembukaan Kumpulan B di Piala Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) 2020 antara Kemboja dan Malaysia, hari ini.

  Pada aksi di Stadium Bishan itu, Malaysia berjaya meraih tiga mata berharga selepas mengatasi skuad ‘Angkor Warriors’ 3-1 menerusi jaringan sepakan penalti Muhammad Safawi Rasid, Muhammad Akhyar Abdul Rashid dan M. Kogileswaran.

  Hasrat anak buah Cheng Hoe meraih kemenangan bersih tidak kesampaian, apabila Kemboja dihadiahkan sepakan penalti di penghujung perlawanan, yang kemudian disempurnakan Sath Rosib.

  Bagaimanapun, media antarabangsa (ESPN) melaporkan De Paula menunjukkan reaksi tidak bersemangat kesukanan selepas beliau digantikan dengan penyerang muda Luqman Hakim Shamsudin, pada babak kedua perlawanan itu.

  Menurut laporan tersebut, pemain berusia 35 tahun itu didakwa menendang botol air di luar padang sejurus digantikan, kemudian merenung tajam ke arah penonton yang memberikan tepukan kepadanya sebelum membaling botol air ke bangku simpanan pasukan, dan terus ke bilik persalinan. – Bernama

  Gambar fail menunjukkan reaksi Guilherme De Paula bersama Rahim pada sesi latihan rasmi JDT di Stadium Majlis Perbandaran Petaling Jaya, menjelang perlawanan Akhir TM Piala Malaysia 2021. Tan Cheng Ho percaya De Paula kini lebih matang menghadapi tekanan. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 termasuk 12 anak damit maut dalam 24 jam di hospital

  NEW DELHI, 3 OKT - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...