Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

Dedah produk buluh dan rotan ke mata dunia

-

VIETNAM – Produk buluh dan rotan Desa Diem di Wilayah Nghe An memiliki pelbagai gaya, sering digunakan, dan telah menakluki pelbagai pasaran di seluruh dunia.

Desa Diem terletak di kawasan sempadan Vietnam – Laos yang menempatkan 153 keluarga daripada etnik Thai dan Dan Lai.

Mengambil kesempatan daripada bahan semula jadi daripada hutan, penduduk desa ini telah mencipta banyak kraf unik untuk dijual. Namun, ada ketikanya ramai penduduk di desa itu terpaksa bertukar pekerjaan untuk mencari rezeki kerana tiada pelanggan.

Sehingga 2016 barulah koperasi buluh dan rotan desa itu ditubuhkan, menandakan pemulihan dan perkembangan kukuh kraf tradisional di sini.

Koperasi telah mencipta banyak produk buatan tangan baharu, termasuk pinggan buah-buahan, beg tangan dan dulang penyimpanan.

Ia diperbuat daripada rotan dan buluh, diwarnai secara semula jadi dan membawa corak tradisional Thai, yang sesuai untuk trend kehidupan hijau.

Kini, produk kraf tangan tradisional desa Diem hadir di pameran perdagangan utama dan pameran di seluruh negara dan menerima banyak pujian daripada pelanggan.

Setiap tahun, selain pasaran domestik, Desa Diem juga mengeksport ratusan produk ke luar negara, membawa nama kampung kraf ini ke mata dunia. – ANN/VNS

Beberapa produk koperasi rotan dan buluh desa Diem. – ANN/VNS
Lang The Hoa, pengarah koperasi buluh dan rotan desa Diem adalah salah satu daripada mereka yang mempromosikan penerapan corak tenunan pada pakaian orang Thai menjadi kraf tangan. – ANN/VNS

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -