Dedahkan alat muzik Konghou di mata dunia

URUMQI – Muzik apakah yang paling mempesona di dunia? Bagi Gulzeper Muhtar yang berusia 15 tahun di Wilayah Autonomi Xinjiang Uygur di barat laut China, itu adalah bunyi Konghou, alat muzik kuno yang dipetik.

Konghou, yang berbentuk seperti kecapi, dikatakan telah diperkenalkan di pedalaman China melalui Xinjiang pada masa kemuncak Jalan Sutera kuno. Itu semua melonjak ketika Dinasti Tang lebih dari 1,100 tahun yang lalu, dengan banyak puisi dan mural yang menggambarkan alat yang unik.

“Bunyi itu sangat indah sehingga saya merasa seperti pari-pari ketika bermain Konghou,” kata pelajar sekolah menengah di Qiemo County Xinjiang selatan, yang dikenal sebagai rumah alat muzik. Di sinilah salah satu peninggalan Konghou tertua di China ditemui.

Ia merupakan cinta pandang pertama. Gulzeper Muhtar kagum dengan Konghou ketika pertama kali melihatnya dimainkan pada tahun 2015. Daerah ini telah mengundang pemain terkenal di Beijing untuk mempromosikan alat muzik tradisional Cina yang dapat menghasilkan muzik Cina dan Barat. Dia kemudian mulai belajar bermain Konghou untuk “hidup hingga menjadi warga Qiemo”.

Terletak di pinggir selatan gurun terbesar di China, Qiemo merupakan perhentian di sepanjang Jalan Sutera kuno. Ketika dahulu, ia merupakan daerah miskin dengan cara yang terbatas untuk meningkatkan aktiviti ekonomi. Ketika kempen anti kemiskinan China melanda negara ini, ramai ibu bapa mampu membeli Konghou untuk anak-anak mereka, yang berharga sekitar 30,000 yuan (sekitar AS$4,488).

Kerajaan setempat telah memulakan program untuk melatih para guru dan pelajar Konghou untuk mempromosikan instrumen tersebut. Setakat ini, kira-kira 10 guru dan 30 pelajar dapat memainkan instrumen tersebut. Kira-kira 20 guru dan 100 pelajar akan dilatih untuk bermain Konghou menjelang 2022, kata Jiang Huadong, pengarah biro pendidikan dan sains dan teknologi di daerah ini. Jarak antara Xinjiang dan rumah pemuliharaan domestik utama tidak menghalang mereka mengasah kemahiran mereka, kerana banyak guru mengikuti kursus dalam talian, kata Liang Pu, ketua pasukan guru Konghou di daerah itu.

Ketika pemain Konghou Qiemo semakin bertambah, mereka menjelajah ke luar kelas untuk membuat persembahan bagi penduduk tempatan dan bahkan bermain di luar Xinjiang. Gulzeper Muhtar dan rakan sepasukannya memainkan lagu tema siri TV yang popular di Wilayah Zhejiang China timur pada tahun 2018 dan memenangi hadiah persembahan seni nasional pada tahun 2019. Ibu bapa Gulzeper Muhtar tidak begitu menggalakkan dia bermain Konghou kerana bimbang ia mencuri waktu belajarnya. “Saya menandatangani perjanjian dengan mereka, berjanji untuk berhenti bermain Konghou jika prestasi akademik saya bertambah buruk,” dia tertawa.

Dia berjaya mencapai keseimbangan antara berlatih Konghou dan belajar, mendapat sokongan ibu bapanya. Mereka membelikannya Konghou setelah melihat apa yang diperoleh anak perempuan mereka: penerbangan pertama, perjalanan pertama ke Beijing, pencapaian yang semakin luas dan impian untuk menjadi duta budaya Konghou.

Gulzeper Muhtar merancang untuk mengambil jurusan Konghou di sebuah rumah pemuliharaan setelah menamatkan sekolah menengah. “Saya merasa mempunyai pertalian kuat dengan Konghou, dan saya ingin ia didengar oleh lebih ramai orang di dalam dan luar negara.” – Xinhua

Gambar menunjukkan Gulzeper Muhtar yang berusia 15 tahun bermain Konghou di Daerah Qiemo, Wilayah Autonomi Xinjiang Uygur di barat laut China. – Xinhua
Kelihatan beberapa orang pelajar membuat persembahan Konghou. – Xinhua