Thursday, March 23, 2023
22.4 C
Brunei

-

Dedikasi 50 tahun untuk Rumah Putih

WASHINGTON – Presiden sering silih berganti, tetapi seorang yang tetap berada di samping 10 jawatan presiden ialah Dale Haney, ketua penjaga kawasan Rumah Putih, yang bulan ini telah menghabiskan 50 tahun berkhidmat kepada keluarga dan kebanyakan haiwan peliharaan mereka.

Tanggungjawab utama Haney ialah menjaga rumput yang luas, taman bunga berwarna-warni, ratusan pokok, ribuan pokok renek dan taman sayur-sayuran yang mekar di tanah seluas 18 ekar sekitar Rumah Putih.

Dia juga memilih pokok krismas rasmi untuk Rumah Putih setiap tahun dan sudah memilih pohon cemara tahun ini dari ladang Pennsylvania.

Untuk menghormati Haney, Biden dan isterinya, Jill, membuat kejutan kepada Haney, Isnin lalu dengan menanam pokok elm di kawasan selatan. Biden berkata pelawat pada tahun-tahun akan datang akan melihat pokok ini dan bertanya, ‘Siapa Dale?’.

Haney bergurau bahawa dia “mungkin masih berada di sini.” Tetapi Haney mungkin lebih dikenali ramai di Rumah Putih, daripada kakitangan hingga pegawai Perkhidmatan Rahsia, sebagai penjaga haiwan peliharaan presiden.

Presiden Joe Biden (kiri) dan Dale Haney (kanan) mendengar semasa wanita pertama Jill Biden bercakap semasa upacara penanaman pokok di South Lawn di Rumah Putih, Washington. – AP
Dale Haney bergambar di salah satu kawasan Rumah Putih pada 20 April 1979. – AP
Gambar fail bertarikh 27 April 2009 menunjukkan Dale Haney membawa haiwan peliharaan Bo untuk bersiar-siar di South Lawn di Rumah Putih di Washington. – AP

“Dia seperti pembisik,” kata Anita McBride, yang merupakan pembantu muda di pejabat surat-menyurat dalam pentadbiran Ronald Reagan ketika pertama kali bertemu Haney. Hari ini, Haney sering dilihat berjalan bersama Commander, anjing shepherd Jerman milik Presiden Joe Biden.

“Perkara pertama yang saya fikirkan apabila memikirkan Dale ialah hubu- ngannya dengan haiwan keluarga pertama,” kata Gary Walters, yang mempunyai rekod pekerjaan yang panjang dalam perkhidmatannya sendiri kepada empat presiden selama 20 tahun sebagai ketua pengantar Rumah Putih, menguruskan kakitangan kediaman.

Walters mengimbas kembali kekecohan serangan pengganas 9/11 pada 2001 dan pemindahan Rumah Putih semasa Presiden George W. Bush berada di Florida.

Walters dan beberapa kakitangannya telah tinggal di belakang walaupun pengosongan diarahkan.

Mereka berada di South Lawn apabila Walters menoleh dan Dale berdiri dengan Barney di satu lengan dan Kitty Cat di lengan lain.

“Dia terpaksa mencari haiwan-haiwan itu dan mencari cara apa yang perlu dilakukan dengan haiwan-haiwan itu,” kata Walters mengenai anjing terrier Scotland dan kucing milik Bush. Haiwan peliharaan itu akhirnya bersatu semula dengan Laura Bush di lokasi terpencil.

Rancangan dua tahun

Sesiapa yang memulakan kerjaya hari ini tidak mungkin masih mempunyai pekerjaan itu setengah abad kemudian, tetapi rekod pekerjaan Haney yang lama sesuai di Rumah Putih.

Dia adalah ahli kakitangan operasi terdiri dari pembantu rumah, butler, juruelektrik, tukang kayu, tukang kebun dan lain-lain yang tidak terlibat dalam dasar atau politik.

Tugas mereka adalah untuk memastikan tempat itu berjalan dan menjaga keluarga. Ramai yang menjawat pekerjaan mereka selama beberapa dekad.

“Ia adalah peranan unik dalam Rumah Putih,” kata McBride, yang bertemu Haney sekali lagi apabila dia kembali bekerja untuk Presiden George H.W. Bush dan kemudiannya, untuk anaknya.

Haney telah merancang untuk bekerja hanya dua tahun di Rumah Putih apabila dia bermula pada tahun 1972, semasa presiden Richard Nixon. Dia memiliki ijazah sarjana muda dalam bidang hortikultur dan ingin kembali ke sekolah untuk menyambung pelajaran.

Dia sedang menjalani latihan di taman di muzium Dumbarton Oaks di Washington apabila Rumah Putih menelefon mencari seseorang yang boleh membantu dengan penjagaan kawasannya. Dia ditemu duga dan mula bekerja enam bulan kemudian sebagai tukang kebun dengan National Park Service, yang menjaga kawasan Rumah Putih.

Haney menjadi mandur, kemudian ketua hortikultur, sebelum dia dinaikkan pangkat menjadi penguasa kawasan pada 2008, jawatan yang menjadikannya sebahagian daripada kakitangan kediaman Rumah Putih.

Haney melaporkan kepada ketua pengantar dan menyelia kakitangan sepenuh masa yang terdiri daripada 12 tukang kebun, pekerja penyelenggaraan, juruelektrik dan tukang paip.

“Apabila saya menerima pekerjaan itu, saya bersetuju untuk tinggal selama dua tahun,” katanya dalam temu bual dengan White House History Quarterly, penerbitan Persatuan Sejarah Rumah Putih.

“Tetapi masa berlalu begitu pantas sehingga tidak terasa seperti 50 tahun.”

Dia dan pasukannya sangat sibuk sehingga mudah untuk melupakan bahawa masa berlalu. Tiada hari yang sama dan setiap hari membawa cabaran.

Saksi mata sejarah

Haney, yang berusia 71 tahun pada 4 November, telah melihat sejarah Rumah Putih terbongkar.

Nixon meninggalkan Rumah Putih dengan helikopter selepas dia meletak jawatan pada 1974. Presiden Jimmy Carter menyelia pemeteraian perjanjian damai antara Mesir dan Israel pada 1979.

Nahas kapal terbang kecil di perkarangan pada tahun 1994. Pemindahan pada 9/11. ‘Sidang kemuncak bir’ Presiden Barack Obama pada tahun 2009.

Presiden Donald Trump menganjurkan bahagian konvensyen politik kebangsaan Parti Republikan di South Lawn pada tahun 2020.

Lima puluh tahun Easter Egg Rolls tahunan dan pelbagai upacara ketibaan negeri untuk pemimpin dunia, termasuk tiga lawatan oleh Ratu Elizabeth II dan tiga pope yang berbeza. Satu lagi ketibaan negara sedang dalam kerja-kerja untuk Presiden Perancis pada 1 Disember. The South Lawn akan menjadi tempat perkahwinan pada 19 November untuk cucu Biden, Naomi.

Bekerja dengan East Wing

Keluarga pertama biasanya mencari cara untuk meninggalkan kesan yang berkekalan di Rumah Putih dan kadangkala ia melibatkan kawasan. Terbaru, Ha- ney membantu Melania Trump menambah astaka tenis di kawasan selatan dan mengubah suai Taman Mawar.

“Perhatian teliti beliau terhadap perincian sentiasa memastikan dan mengekalkan keindahan kawasan Rumah Putih untuk dinikmati ramai,” kata bekas wanita pertama itu dalam satu kenyataan kepada The Associated Press. Haney turut membantu Michelle Obama mencipta ‘taman dapurnya’ seluas 1,100 kaki persegi, yang terus menumbuhkan pelbagai jenis sayur-sayuran, buah-buahan dan herba. Sarang lebah menghasilkan madu.

Laura Bush mengingati Haney sebagai ‘kawan terbaik kepada semua haiwan’.

“Anjing kami Spot, Barney dan Beazley menyukainya,” katanya dalam satu kenyataan kepada AP.

“Mereka menyayanginya lebih daripada mereka menyayangi kami.”

Jill Biden mengumumkan pencapaian perkhidmatan awam Haney dengan mengongsikan gambar Haney bersamanya, presiden dan Commander di Twitter di Pejabat Oval. Obama dan isterinya, Michelle, menghantar surat kepada Haney yang mengucapkan terima kasih kerana membawa ‘semangat’ dan ‘kepakarannya kepada tugas yang sangat sukar untuk menjaga kawasan Rumah Putih’.

“Kami juga tidak akan melupakan betapa hebatnya awak mengambil berat terhadap anjing keluarga, Sunny dan Bo,” tambahnya.

“Sememangnya, awak telah mencipta dan menjalani sejarah,” kata Bill dan Hillary Clinton serta anak perempuan Chelsea dalam nota mereka sendiri kepada Haney, turut dikongsi dengan AP.

Bintang pembimbing

Haney antara orang pertama yang Debra Dunn temui selepas dia ditugaskan untuk menjaga pejabat pelawat Rumah Putih selepas Bush yang lebih tua memegang jawatan pada 1989.

Easter datang awal tahun itu, katanya, dan hanya seorang kakitangan kecilnya yang mempunyai pengalaman merancang acara untuk 30,000 orang. Tetapi Haney bercakap dengannya melalui beberapa logistik, katanya dan memperkenalkannya kepada kakitangan lain yang boleh membantu, seperti tukang kayu dan kedai bunga.

Untuk Halloween, Dunn teringat tentang suasana dan alat peraga. Haney

memberitahunya tentang labu besar dari perayaan lalu yang berada di sebuah gudang.

“Bagaimana saya tahu ia wujud?” dia bertanya dalam temu bual telefon dari Paris, tempat dia tinggal dan bekerja. “Dia hanyalah bintang pembimbing saya.”

McBride berkata itulah sebabnya orang suka Haney.

“Sesiapa sahaja yang bekerja di Rumah Putih pernah bertemu dengannya, sama ada sekali atau 100 kali. “Sebut sahaja namanya, pasti senyuman terukir kerana dia sangat mesra dengan semua orang.” – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun perlu lupakan sejarah lampau

SEOUL, 21 MAC - Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol hari ini berkata hubungan dua hala antara Korea Selatan dan Jepun perlu bergerak ke...
- Advertisment -