Friday, January 27, 2023
23.1 C
Brunei

-

Dedikasi buka galeri warisan untuk komuniti

NEGERI SEMBILAN – Kebanyakan warga emas lebih suka menghabiskan masa persaraan mereka dengan membaca akhbar, menjaga kebun atau menjaga cucu mereka.

Tetapi bukan pemilik ladang yang berpangkalan di Kuala Klawang, Manmohan Singh Randhawa, 79.

Setiap kali warga emas itu tidak sibuk dengan perniagaannya, dia menghabiskan masanya di Galeri Virsah (yang bermaksud komuniti dalam bahasa Punjabi), sebuah studio warisan yang ditubuhkannya pada 2019.

“Galeri ini mempunyai lebih 400 barang yang saya kumpul selama 50 tahun. Ia termasuk peralatan memasak, pedang, dan buku dari Punjab, serta barangan warisan lain daripada masyarakat Melayu, Cina dan India,” kata Manmohan semasa ditemu bual di Kuala Klawang. Pekan yang berjarak 30km pemanduan dari ibu negeri, Seremban.

Manmohan memahami kepentingan memelihara dan merekodkan kekayaan warisan Malaysia untuk generasi akan datang. Warga emas itu mahu galerinya memainkan peranan penting dalam menyediakan peluang kepada orang ramai untuk menerokai masa lalu dan masa kini.

Sebahagian besar galeri memfokuskan pada barangan memasak yang digunakan di rumah di kawasan India Utara (khususnya dari Punjab) dan India Selatan. – ANN/The Star
Duit pisang (nota dolar yang dikeluarkan kerajaan Jepun) yang digunakan di Tanah Melayu semasa Perang Dunia Kedua telah berada dalam simpanan Manmohan selama beberapa dekad. – ANN/The Star
Galeri ini menampilkan barangan seperti peralatan memasak, pedang dan buku dari Punjab, serta barangan warisan lain daripada masyarakat Melayu, Cina dan India. – ANN/The Star
Mesin penimbang zaman dahulu adalah salah satu barang kegemaran Sarminder di galeri. – ANN/The Star
Isteri Manmohan, Sarminder Kaur, tiga anak, dan cucunya telah membantu merealisasikan impian Manmohan menubuhkan galeri berkenaan. – ANN/The Star

“Saya sentiasa meminati sejarah, warisan dan budaya sejak muda lagi. Saya berminat untuk mengetahui tentang warisan masyarakat yang berbeza. Sangat menarik untuk mengetahui bagaimana masyarakat seperti Melayu, Cina, India dan Punjabi berbangga dengan peralatan memasak, buku atau alat muzik tradisional mereka,” kata Manmohan.

Bapa kepada tiga orang anak itu dilahirkan di Amritsar, Punjab, pada tahun 1942. Beliau berhijrah ke Tanah Melayu ketika berusia 14 tahun. Nenek moyangnya adalah pemilik ladang, dan Manmohan mengambil alih perniagaan keluarga ketika dia berumur 20an.

Galeri yang luas itu terletak di tingkat satu lot kedai di Jalan Dato’ Syed Ali. Sebahagian besar galeri memfokuskan pada barangan memasak yang digunakan di rumah India Utara (khususnya Punjab) dan India Selatan.

Ia termasuk perkakas yang diperbuat daripada batu, tanah liat, seramik, kayu dan logam (tembaga, loyang dan besi tuang). Menambah lebih banyak tarikan pada galeri pengumpul veteran ini ialah alat penimbang vintaj, buku, alat muzik, permainan rakyat dan kotak peti besi antik. Sesetengah barang berusia lebih 100 tahun.

“Terdapat barang-barang campuran dalam galeri termasuk Melayu, India Selatan, Punjabi dan beberapa barangan Cina. Kebanyakan barang adalah sebahagian daripada koleksi keluarga saya. Beberapa barangan adalah dari bahagian berlainan di utara India,” kongsi lelaki itu sambil menambah galerinya terbuka kepada orang ramai.

Pemilik ladang getah dan kelapa sawit telah mendedikasikan satu bilik untuk mempamerkan alatan pertanian zaman dahulu, termasuk pisau penoreh getah seperti jabong dan V-groove, cawan lateks tanah liat, dan rak kayu yang digunakan untuk mengeringkan kepingan lateks.

“Ramai generasi muda tidak pernah melihat separuh daripada alatan di dalam bilik ini,” kata Manmohan sambil menunjuk ke arah ammikallu (batu pengisar), chakki (pengisar bijirin batu) dan pengaduk mentega.

“Walaupun terdapat peralatan yang lebih baharu dan moden di pasaran, adalah penting untuk mengetahui tentang peralatan lama ini yang digunakan oleh nenek moyang kita beberapa dekad yang lalu,” kata Manmohan.

Dia menyimpan kebanyakan barang di ruang bawah tanah rumahnya sebelum membuka galeri.

Ramai pengunjung dari Lembah Klang, Melaka dan Negeri Sembilan telah mengunjungi galeri unik ini sejak Oktober lalu apabila perjalanan rentas negeri dibenarkan lagi.

“Orang ramai khususnya masyarakat Sikh dari Kuala Lumpur telah mengunjungi galeri saya. Sesetengah daripada mereka tidak pernah melihat kebanyakan barang, dan mereka berpuas hati dengan apa yang saya ada.

“Kebanyakan mereka kagum dengan koleksi setem dan syiling saya. Ramai orang juga terkejut kerana saya mempunyai duit pisang (nota dolar keluaran kerajaan Jepun) yang digunakan di Tanah Melayu semasa Perang Dunia Kedua (1942-1945). Saya sentiasa gembira apabila mereka memberitahu saya mereka akan membawa rakan mereka ke tempat saya,” kata Manmohan.

Semasa Galeri Virsah sedang beroperasi, Manmohan tidak bersedia untuk berpuas hati dengan kejayaannya. Jadi pada masa lapang, Manmohan dan dua anak lelakinya sekali-sekala melakukan perjalanan jauh untuk memburu barangan vintaj untuk dipamerkan di galeri.

“Semasa banjir Disember lalu, saya melihat barangan vintaj di rumah beberapa mangsa banjir. Malangnya, barang-barang ini dibuang ke luar rumah mereka. Walaupun saya menawarkan wang tunai, mereka tidak sanggup berpisah dengan barangan itu,” katanya.

Secara keseluruhan, ahli perniagaan itu membelanjakan kira-kira RM100,000 untuk menubuhkan galeri itu. Di samping itu, isterinya, Sarminder Kaur, 81, tiga anak, dan cucunya telah membantu merealisasikan impiannya itu.

Ia mengambil banyak usaha untuk mereka bentuk tempat itu, menggilap perkakas loyang dan melabelkan setiap item dalam Punjabi dan menjadikannya transliterasi. Ia banyak usaha, terutamanya untuk Manmohan, yang akan mencecah 80 tahun pada bulan September.

“Ini sewa (khidmat masyarakat dalam bahasa Punjabi) saya untuk masyarakat. Apabila saya tiada lagi dan jika anak atau cucu saya tidak mahu, saya mahu barang-barang ini didermakan kepada masyarakat yang berbeza. Harapan saya adalah agar barang-barang ini dipamerkan untuk generasi akan datang.” – ANN/ The Star

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kotak hitam pesawat Nepal dihantar ke Singapura

KATHMANDU, NEPAL, 26 JAN – Kotak hitam yang ditemui daripada insiden pesawat nahas di Nepal dihantar ke Singapura untuk analisis bagi mengenal pasti punca...
- Advertisment -