Wednesday, February 8, 2023
22.3 C
Brunei

-

Dedikasi demi pendidikan kanak-kanak keperluan khas

CHINA – Xie Xiaohua, seorang guru pendidikan khas yang telah berkhidmat sejak 26 tahun lalu, telah memenangi hati ratusan kanak-kanak berkeperluan khas dan dipanggil Mum Xiaohua oleh kebanyakan mereka.

“Kebahagiaan dan kepuasan terbesar saya menjaga mereka ketika mereka membesar,” kata Xie, 48, yang bekerja di Sekolah Pendidikan Khas Daerah Yiyuan di Zibo, wilayah Shandong, sejak tamat pengajiannya dari sekolah biasa pada tahun 1996.

Menyedari sepenuhnya perbezaan antara pendidikan khas dan pendidikan am, Xie menyediakan penjagaan khusus kepada setiap pelajar mengikut keadaan fizikal mereka dan membantu mereka dengan pembelajaran, makan dan penginapan. Sebagai contoh, dia telah memikul tanggungjawab membawa pelajar cacat fizikal ke tandas, kantin, bilik darjah dan asrama selama sembilan tahun sehingga pelajar itu tamat pengajian.

Pada tahun 2003, beban kerja Xie menjadi lebih berat selepas dia ditugaskan untuk bekerja di pusat pemulihan sekolah itu, yang ditubuhkan pada tahun itu.

Untuk memastikan setiap kanak-kanak menerima latihan pemulihan saintifik dan disasarkan, dia menyusun rancangan khusus untuk mereka.

Kelihatan Xie membantu membasuh rambut pelajarnya. – ANN/China Daily
Xie membawa seorang pelajar cacat fizikal ke bilik darjah. – ANN/China Daily
Xie mengajar pelajar menggunakan jari mereka semasa kelas pemulihan. – ANN/Chin Daily

Bagi kanak-kanak yang cacat mental, Xie dengan sabar melatih mereka untuk menguasai kemahiran asas menjaga diri mereka dalam kehidupan seharian.

Dia juga menghabiskan banyak masa melatih kanak-kanak yang mengalami masalah pendengaran dan pertuturan untuk mengusahakan sebutan mereka, yang sering menyebabkan dia mengalami bengkak tekak.

Mulai 2015, sekolah itu melancarkan kempen menawarkan pendidikan dari rumah ke rumah kepada pelajar yang tidak dapat hadir ke sekolah kerana kecacatan fizikal yang teruk.

Xie adalah antara lebih 30 guru yang ditugaskan untuk memberi tunjuk ajar kepada pelajar tersebut.

Para guru telah meredah lebih 60,000 kilometer sejak tujuh tahun lalu semasa kempen itu kerana banyak kampung tempat tinggal pelajar itu terletak di kawasan pergunungan.

“Walaupun kadangkala kami berasa letih, kami rasa kerja kami berharga selepas menyaksikan kemajuan mereka, walaupun hanya sedikit,” kata Xie. – ANN/China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -