Sunday, February 5, 2023
23.7 C
Brunei

-

Dedikasikan diri dalam dunia batu jed

CHINA – Koleksi barang kemas artis dan pengukir China, Wallace Chan dijangka menjadi sorotan utama pada Ekspo Import Antarabangsa China tahun ini, yang akan diadakan di Shanghai dari 5 hingga 10 November ini.

Bernilai hampir 560 juta yuan (AS$77.78 juta), koleksi itu mengandungi 150 barang kemas yang akan dipamerkan dalam pameran solo Wallace Chan: Earthly, Unearthly.

Acara kemuncak semasa pameran itu ialah Stilled Life, sebuah arca yang menggambarkan seekor cengkerik sedang merangkak di atas daun buluh. Karya seni itu diperbuat daripada jed imperial, berlian, kristal dan batu permata lain.

Mula-mula dipamerkan di Antiques Biennale di Paris pada 2012, karya seni itu telah ‘berkembang’ selama bertahun-tahun, dengan tambahan dahan buluh, daun dan labah-labah kecil.

Chan, yang merupakan artis China pertama yang mengambil bahagian dalam pameran Antiques Biennale, baru-baru ini menjelaskan makna simbolik cengkerik dalam mitologi Cina semasa pratonton beberapa pameran di Amanyangyun Shanghai, sebuah resort mewah dan hotel di daerah Minhang di pinggir bandar itu.

Teknik Wallace Cut dicipta pada tahun 1987. – ANN/The China Daily
Stilled Life, sebuah arca yang menggambarkan seekor cengkerik sedang merangkak di atas daun buluh. – ANN/The China Daily
Cincin bernama Pupa akan dipamerkan di pameran Wallace Chan: Earthly, Unearthly, semasa Ekspo Import Antarabangsa China kelima yang akan datang di Shanghai. – ANN/The China Daily
Chan melakar karya baharunya pada sekeping kertas sebelum memulakan proses mengukir. – Agensi

“Serangga ini menghabiskan beberapa tahun di tanah sebelum memanjat di sepanjang batang pokok untuk melalui metamorfosis semalaman, melebarkan sayap mereka untuk menjadi makhluk menyanyi pada musim panas,” katanya.

Orang Cina kuno mengambil cicada sebagai simbol nirwana, katanya, sambil menambah bahawa sejak Dinasti Han (206 SM-AD 220), mereka telah mengukir bentuk serangga dengan batu yang indah.

Loket cengkerik melambangkan kemuliaan dan kebajikan yang tidak ternoda, dan cengkerik jed dimasukkan ke dalam mulut si mati sebelum mereka dikebumikan, satu langkah yang melambangkan kelahiran semula dan tidak berdosa, tambahnya.

Untuk menyerlahkan ketulenan dan kecerahan jadeite, Chan mencipta teknik penggilap baharu yang membolehkan pembiasan hijau membesar dan menajamkan warna hijau pekat batu itu. Teknik ini telah dipatenkan pada tahun 2002.

Chan juga mencipta teknik penetapan permata yang diilhamkan oleh sambungan tanggam dan duri dalam perabot Cina purba untuk menyesuaikan batu permata dengan sempurna antara satu sama lain dan bukannya menggunakan gandar logam konvensional.

Seorang penyelidik yang berdedikasi dan inovator bahan dan teknologi, Chan diiktiraf secara meluas untuk ciptaan porselin baharu yang dinamakan sempena namanya.

“Saya masih ingat semasa saya kecil, ibu saya sangat kecewa dengan saya kerana saya menjatuhkan sudunya sehingga pecah,” kata Chan.

“Saya tertanya-tanya sama ada terdapat cara untuk mengelakkan porselin daripada pecah dengan begitu mudah… itulah sebabnya saya mencipta versi baharu ini.”

Selepas tujuh tahun percubaan, dia mencipta porselin Wallace Chan, bahan China 100 peratus yang lima kali lebih keras daripada keluli.

Kekuatan porselin, jelasnya, dicapai dengan membakar bahan berulang kali di bawah suhu yang dikawal ketat. Proses ini juga memberikan porselin Wallace Chan warna dan kilauannya yang unik.

Ciptaan barang kemas pertamanya menggunakan bahan ini ialah A New Generation, sebuah cincin dengan tiga nilam besar yang dikelilingi oleh berlian dan akuamarin. Karya itu dikumpulkan oleh Muzium British di London pada 2019.

Dilahirkan dalam keluarga miskin di wilayah Fujian pada tahun 1956, Chan berpindah ke Hong Kong bersama ibu bapanya ketika dia berumur 5 tahun. Dia berhenti sekolah pada usia 16 tahun untuk menjadi perantis di studio arca, di mana dia belajar mengukir patung Buddha dan tokoh legenda daripada batu permata.

Dia mengimbas kembali persekitaran yang sangat berdaya saing kerana pe- rantis muda semuanya akan bersaing untuk memenangi hati mahaguru.

Chan menyerlah daripada pertandingan itu kerana dia seorang pelajar yang berminat dengan cepat meningkatkan kemahirannya.

Apabila beberapa perantis lain menjadi cemburu dan menentangnya, dia meninggalkan studio untuk membuka studio latihannya sendiri.

Kerjanya pada jed mempunyai margin yang lebih kecil untuk kesilapan kerana bahan itu sangat mahal. Akibatnya, orang yang bekerja dengan jed perlu mengkajinya dengan teliti dan tepat dalam tindakan mereka.

Semasa Chan meningkatkan pemahamannya tentang batu permata, dia mencari alatan baharu dan mendapati latihan yang digunakan oleh doktor gigi agak berguna. Tetapi ada tangkapan, alat sedemikian boleh menyebabkan batu berharga retak dengan mudah.

Bagi menangani isu itu, beliau mengubah suai peralatan dan menjalankan proses ukiran di dalam air untuk menyuraikan haba dan mengurangkan ketegangan yang timbul. Ini menghasilkan kejayaan besar pertamanya.

Menggunakan peralatan dan teknik baharunya, yang melibatkan cameo dan intaglio, dia mencipta Now and Always, loket yang memaparkan imej wajah yang diilhamkan oleh dewi Horae dalam batu permata akuamarin. Teknik ini dicipta sebagai Wallace Cut pada tahun 1987.

Kepintarannya tidak disedari kerana kemudiannya menjadi artis China pertama mendapat pengiktirafan antarabangsa dalam dunia pembuatan barang kemas yang sejak berkurun lamanya dikuasai artis Barat.

Karya Chan telah dipamerkan di pameran berprestij, seperti Pameran Seni London dan Pameran Seni Halus Eropah di Belanda, serta di institusi kebudayaan penting, termasuk Muzium Sejarah Alam Amerika di New York.

Walaupun ciptaan barang kemas karya agungnya dikumpulkan oleh elit kaya China dan kerabat diraja Eropah, Chan berharap ciptaannya akan tersedia dalam koleksi muzium dan menjadi sebahagian daripada peradaban manusia yang dikongsi bersama.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Chan telah memperluaskan kajiannya tentang bahan, terutamanya titanium logam, untuk mencipta arca yang lebih besar.

Beliau mempersembahkan pameran arca dan pemasangan berskala besar pertamanya, Titans: A Dialogue Between Materials, Space and Time di Fondaco Marcello di Venice, Itali. Karya terbesar dalam koleksi ini berukuran 10 meter tinggi.

Pameran arca Chan Totem sedang berlangsung di Fondaco Marcello sebagai sebahagian daripada edisi ke-59 Biennale Seni Venice.

“Seorang perintis dalam menggunakan titanium untuk membuat seni, Chan telah mencipta, bereksperimen dan menemui potensi logam zaman angkasa bukan sahaja dalam perhiasan tetapi juga dalam arca berskala besarnya,” tulis ulasan pameran yang diterbitkan di Mousse, sebuah majalah seni di Itali. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -