Dedikasikan sasterawan Mesir melalui pameran muzium

KAHERAH – Di sebuah bangunan kuno dua tingkat yang dibangunkan semula sejak tahun 1774, Naguib Mahfouz Museum and Creativity Center terletak di tengah-tengah Kaherah, berdekatan dengan Masjid Al-Azhar yang monumental, untuk memperingati kehidupan dan karya novelis pemenang Nobel Mesir yang meninggal dunia pada bulan Ogos 2006.

Dibuka oleh menteri kebudayaan pada pertengahan bulan Julai 2019, muzium ini menempatkan barang-barang peribadi, buku dan draf tulisan tangan dan teks Mahfouz, yang memenangi Hadiah Nobel Sastera pada tahun 1988 sebagai satu-satunya orang Arab yang melakukannya.

Menteri Kebudayaan Mesir, Inas Abdel-Dayem menyifatkan muzium itu sebagai ‘mercu tanda Mesir baharu di jalan budaya antarabangsa,’ dengan menyatakan bahawa muzium ini menjadi tuan rumah bagi pingat dan sijil Mahfouz, koleksi barang-barang peribadinya, semua karyanya dalam edisi lama dan moden sebagai tambahan kepada karyanya yang diterjemahkan ke bahasa lain.

“Muzium Naguib Mahfouz, dengan semua simbolisme, mengesahkan keinginan Mesir untuk memelihara biografi dan sejarah warga kreatifnya yang telah membentuk unsur-unsur kekuatan lembutnya,” kata menteri itu kepada media.

Tangga luar yang beberapa langkah menuju ke lorong tengah tingkat satu, mengandungi ruang seminar dan perpustakaan dengan satu tempat kajian dan pembelajaran mengenai karya Mahfouz.

Pelawat melihat pameran di Muzium Naguib Mahfouz di Kaherah, Mesir. – Xinhua
Beberapa barang peribadi milik novelis Mesir dan Pemenang Hadiah Nobel, Naguib Mahfouz yang dipamerkan di dalam muzium. – Xinhua
Sijil Hadiah Nobel Sastera milik Naguib Mahfouz turut dipamerkan. – Xinhua
Meja milik Laureate Naguib Mahfouz. – Xinhua

Pintu masuk dikelilingi oleh gambar besar Mahfouz dan beberapa tanda petikan dari novelnya yang terkenal dalam bahasa Arab dan Inggeris.

Bahagian utama muzium terletak di tingkat dua bangunan gaya lama, yang dibina oleh seorang penguasa Mesir semasa kerajaan Uthmaniyyah sebagai tempat perlindungan percuma yang bersambung pada sebuah masjid.

Ia mengandungi beberapa dewan kecil: satu mempamerkan Pingat Nobel y di tengahnya, yang lain menjadi tempat pameran barang-barang peribadi Mahfouz termasuk sut, topi dan kasutnya, rakaman filem ketiga berdasarkan novel-novel Mahfouz, sebuah dewan memaparkan dokumentari mengenai novelis yang unik dan lain-lain.

“Melalui muzium ini, Mesir menunjukkan penghargaan kepada Mahfouz atas kreativiti dan kegigihannya dan atas karya-karyanya yang indah dan menggembirakan berjuta-juta orang di Mesir, wilayah Arab dan seluruh dunia,” kata pengurus muzium Youssef al-Qaeed, yang menulis sebuah buku mengenai Mahfouz yang diterbitkan pada tahun 2015.

“Saya telah mengenali Mahfouz selama bertahun-tahun dan saya dipenga-ruhi oleh tulisannya dan wataknya yang baik dan mulia,” kata Al-Qaeed, juga pengarang terkemuka, kepada media.

“Mahfouz selalu percaya bahawa suatu hari dia akan pergi tetapi kerjanya akan tetap ada,” kata pengurus muzium itu.

Dua dewan di muzium ini dikhaskan untuk mempamerkan banyak pingat dan sijil yang dihadiahkan kepada Mahfouz di dalam dan luar negara.

Antara anugerah yang dipamerkan ialah Anugerah Negara dalam Sastera pada tahun 1957, Pingat Merit Peringkat Pertama pada tahun 1962, Order of the Nile pada tahun 1988, Ijazah Kehormatan American Academy for Arts and Literature pada tahun 2002 dan Cavafy Award pada tahun 2004.

Anak perempuannya Umm Kulthum mengatakan bahawa barang-barang peribadi, buku dan anugerah Mahfouz dihadiahkan oleh keluarganya untuk muzium.

“Kami juga telah memberikan muzium lebih dari 1,000 buku dari perpustakaan peribadi ayah saya dan terjemahan karya-karyanya ke dalam bahasa lain, selain barang-barang peribadinya, anugerah dan artikel dan novel tulisan tangan,” kata anak perempuan Mahfouz kepada media.

Dia mengatakan bahawa dia sangat gembira dengan pembukaan muzium itu kerana dia bimbang dengan barang peribadinya yang diberikan keluarga kepada kementerian itu bertahun-tahun sebelum perasmiannya.

Bagi Umm Kulthum, Mahfouz adalah seorang ayah yang baik dan adil yang tidak pernah memarahinya atau mendiang saudaranya.

Daerah Gamaliya Kaherah, di mana muzium itu berada, terletak di tempat kelahiran penulis dan menjadi sumber inspirasi baginya seperti yang tercermin dalam banyak novel dan wataknya.

“Bagi karyanya, saya sangat menyukai The Cairo Trilogy dan The Harafish,” kata anak perempuannya.

Antara karya Mahfouz ialah Children of Gebelawi, The Beginning and the End, The Thief and the Dogs, The Beggar, Khan al-Khalili, Karnak Cafe, The Homeless Girl, Miramar dan Ancient Egypt.

“Sebilangan besar orang Mesir menyukai filem hitam putih berdasarkan novel-novel Mahfouz. Dia memasuki setiap rumah masyarakat Mesir,” kata Noha Selim, seorang wanita muda yang mengunjungi muzium itu, menyatakan bahawa dia menyukai petikan kata-kata Mahfouz dan karyanya yang dilekatkan di mana-mana bahagian muzium itu. Memberi penghargaan kepadanya pada tahun 1988, jawatakuasa Hadiah Nobel mengatakan bahawa Mahfouz, “melalui karya-karya yang kaya dengan nuansa yang sekarang jelas, realistik, dan secara samar-samar telah membentuk seni naratif Arab yang berlaku untuk seluruh manusia.” – Xinhua