Defender baharu lebih berkuasa

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 SEPT – Land Rover Defender kini mempunyai powertrains baharu yang terkini, spesifikasi model baharu dan lebih banyak pilihan, menjadikannya lebih menarik kepada pelanggan yang lebih meluas.

Didorong semangat dan rasa hormat terhadap model asal, Defender terbaharu ini memberikan kemampuan yang besar, menggunakan teknologi semua bidang yang canggih untuk mentakrifkan kembali pengembaraan bagi abad ke-21, pada masa yang sama tetap setia pada semangat perintis yang telah menjadi mercu tanda Land Rover selama lebih 70 tahun.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Indera Motors Sdn Bhd, selaku pengedar tunggal Jaguar Land Rover di negara ini, bagi model 2021, enjin diesel Ingenium enam silinder sebaris Land Rover yang kuat dan cekap menyertai rangkaian Defender. Prestasi yang kuat, respons yang lancar dan perbaikan digabungkan untuk memberikan Defender lain yang serba lengkap di jalan raya dan kepakaran di luar jalan yang tiada tandingan.

Spesifikasi baharu X-Dynamic terdapat pada Defender 90 dan 110, menawarkan pilihan elemen reka bentuk luaran dan dalaman yang mencerminkan kemampuan besar 4×4 dan memastikannya menonjol daripada yang lain.

Pilihan warna Defender juga bertambah dengan warna baharu termasuk Yulong White, Silicon Silver dan Carpathian Grey yang tersedia dengan kombinasi pilihan kemasan atap yang kontras.

Pilihan individu juga kini tersedia untuk pertama kalinya, termasuk Folding Fabric Roof bagi Defender 110 dan pilihan Suspension Pack pada Defender 90 sementara lampu depan Premium LED, Sistem Suara Meridian, Head-Up Display dan Front Fog Lights boleh semuanya ditambah secara individu.

Model terbaharu daripada pengeluar kereta premium British berkenaan telah dilancarkan di pasaran Brunei pada Ogos lalu oleh Indera Motors Sdn Bhd.

Defender 90 dan 110 yang didatangkan dengan spesifikasi baharu X-Dynamic. – Gambar serahan Indera Motors Sdn Bhd