Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  Delhi larang kemasukan teksi dari negeri lain

  NEW DELHI, 9 NOV – Pihak berkuasa tempatan pada Rabu mengumumkan bahawa teksi berasaskan aplikasi dari negeri lain tidak dibenarkan memasuki Delhi susulan kualiti udara yang semakin buruk.

  “Jabatan pengangkutan telah diminta mengeluarkan arahan agar teksi berasaskan aplikasi dengan pendaftaran di luar Delhi dilarang daripada memasuki ibu negara seperti perintah Mahkamah Agung,” Xinhua memetik Menteri Alam Sekitar Delhi Gopal Rai sebagai berkata.

  Rai dalam satu rakaman video berkata, kerajaan Delhi juga akan membentangkan dua kajian di  mahkamah mengenai keberkesanan skim untuk mengehadkan bilangan kereta atas jalan raya yang dikenali sebagai formula ‘ganjil-genap’.

  “Kami memutuskan untuk menyerahkan laporan berdasarkan dua kajian iaitu kajian bersama oleh Universiti Harvard dan Chicago State di AS dan satu lagi kajian oleh Universiti Teknikal Delhi, mengenai formula ganjil-genap kepada Mahkamah Agung,” katanya.

  “Berkenaan keputusan melaksanakan formula ganjil-genap mulai 13 Nov, pelaksanaan hanya akan dibuat selepas Mahkamah Agung menyemak keberkesanan formula itu dan mengeluarkan perintah,” kata Rai.

  Pencemaran udara di Delhi berada pada tahap ‘terburuk’ sejak beberapa hari lalu, dan pihak berkuasa menutup sekolah dan menangguhkan kejohanan acara sukan tempatan. – Bernama

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...