Wednesday, December 7, 2022
24.6 C
Brunei

-

Delta labur AS$60 juta dalam pemaju teksi udara

ATLANTA, 12 OKT – Delta Air Lines berkata ia telah melabur AS$60 juta dalam sebuah syarikat permulaan yang berharap untuk membina teksi udara seperti helikopter elektrik untuk mengangkut penumpang ke lapangan terbang.

Delta mengumumkan kelmarin bahawa ia telah mengambil sebanyak 2 peratus kepentingan dalam Joby Aviation, dan boleh melabur sehingga AS$140 juta lagi apabila pengeluar mencapai pencapaian penting.

Joby merupakan antara beberapa syarikat yang bekerja pada pesawat berkuasa elektrik yang berlepas dan mendarat secara menegak, seperti helikopter. Syarikat tersebut telah berkata bahawa ia menjangkakan untuk mula terbang pada 2024.

Reka bentuk semasa untuk teksi udara elektrik terlalu kecil untuk digunakan untuk penerbangan syarikat penerbangan, keberatan bateri adalah antara halangan besar yang dihadapi oleh pengeluar.

Tetapi syarikat penerbangan percaya mesin tersebut boleh menjadi menarik sebagai perjalanan yang menjimatkan masa pergi dan balik dari lapangan terbang di bandar besar yang mengalami kesesakan lalu lintas.

Delta berharap untuk menggunakan pesawat Joby terlebih dahulu di New York dan Los Angeles. – AP

Gambar fail menunjukkan sebuah pesawat Delta Air Lines meninggalkan pintu masuk pada 12 Julai 2021, di Lapangan Terbang Antarabangsa Logan di Boston. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penghormatan buat Jiang Zemin

BEIJING, 6 DIS – Siren kedengaran di seluruh China hari ini ketika Parti Komunis mengadakan perkabungan bekas pemimpin, Jiang Zemin, memberi penghormatan kepadanya sebagai...
- Advertisment -