Demare tawan peringkat 10 Giro

MODENA, Itali, 22 Mei – Pelumba Perancis Arnaud Demare muncul sebagai jaguh pecut jarak jauh untuk memenangi peringkat 10 Giro d’Italia di atas jalan raya batu buntar di Modena, kelmarin.

Penunggang Groupama-FDJ itu menyempurnakan kayuhannya dan pelumba Itali, Elia Viviani menduduki tempat kedua dan pendahulu awal Caleb Ewan menduduki tempat keempat selepas kecelakaan pada kelajuan 60kph, sekali gus memberi peluang kepada pelumba Jerman, Pascal Ackermann memintas.

Pemenang dua peringkat setakat ini dan pemakai jersi pecut, Ackermann kembali menguasai dan kelihatan dalam kesakitan bergerak ke garisan penamat dengan sisi kiri pakaiannya koyak.

Ackermann mengekalkan sedikit kelebihan berbanding Demare dalam kedudukan pecut dan kedua-dua pelumba berusaha menyelesaikan Giro dengan harapan untuk memenangi Jersey Cyclamen.

Bagi Demarre ini adalah kemenangan Giro pertama, namun pelumba berusia 27 tahun itu konsisten setakat ini selepas memenangi San Remo klasik Milan.

“Kami berjaya hari ini,” kata pengarah sukan FDJ Frederic Guesdon selepas perlumbaan itu. “Kami telah berbual dengannya pada hari rehat dan membawanya kepada mood yang betul.”

Penunggang itu sendiri berkata dia tidak pernah membiarkan dirinya menjadi lemah apabila menyaksikan orang lain menang.

“Kami datang ke Giro untuk ini. Saya benar-benar mahukan kemenangan peringkat dan akhirnya saya berjaya,” kata Demare dengan gembira. “Saya benar-benar bagus tetapi gagal kerana satu atau lebih alasan,” kata Demare.

“Pasukan itu tidak pernah hilang keyakinan dengan saya. Saya melihat dengan baik pada kilometer terakhir sebelum permulaan di Bologna (20 km jauhnya) dan memutuskan untuk mengambil bahagian yang luas,” jelas pemenang itu lagi. – AFP

Arnaud Demare meraikan kemenangan selepas merentasi garisan penamat peringkat 10 Giro d’Italia dari Ravenna ke Modena, kelmarin. – AFP