Demokrat tunjuk taring, Trump lega

WASHINGTON, 7 Nov – Demokrat meraikan penguasaan semula mereka di Dewan Perwakilan kelmarin dalam halangan pertengahan penggal buat Donald Trump tetapi Presiden Amerika Syarikat (AS) itu berjaya mengelak daripada ‘gelombang biru’ apabila Parti Republikan melanjutkan majoriti bagi Senat selepas melakukan kempen yang berbaur perkauman.

Disifatkan sebagai ‘kejayaan yang menakjubkan’ oleh Trump, kemenangan Senat Republikan akan menamatkan perundingan segera mengenai pendakwaan, walaupun Dewan Perwakilan pimpinan Demokratik akan menikmati penguasaan untuk memberikan halangan baharu dalam kepimpinan presiden yang tidak menentu itu.

Selepas undian ditutup di Pantai Barat, Trump menerusi Twitter memuji prestasi partinya.

Tetapi unjuran rangkaian berkata Demokrat akan menguasai Dewan Perwakilan buat pertama kali dalam tempoh lapan tahun, mengubah keseimbangan kuasa di Washington di mana Trump menikmati perjalanan yang mudah selepas kemenangan pilihan raya 2016 dengan penguasaan Republikan.

Demokrat berada dalam laluan untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 26 kerusi daripada tangan Republikan dengan prestasi yang memberangsangkan dalam kalangan wanita di pinggir bandar yang menyokong Trump dua tahun lalu dan wilayah pertempuran seperti Pennsylvania.

Perwakilan Nancy Pelosi yang dilihat akan kembali sebagai speaker Dewan Perwakilan meskipun pembangkang dari Demokrat berhaluan tengah, berjanji bahawa parti itu akan berkhidmat sebagai pengimbang tetapi juga bekerjasama dengan Trump.

“Hari ini, lebih kepada Demokrat dan Republikan. Ia mengenai mengembalikan perlembagaan periksa dan keseimbangan kepada pentadbiran Trump,” menurut Pelosi dalam sidang akhbar.

Tetapi beliau menambah: “Kongres Demokratik akan berusaha untuk mencari solusi bagi menyatukan semua, kerana kita sudah terlalu banyak pembahagian.”

Demokrat sekarang boleh menghalang penggubalan undang-undang dan memberi tekanan terhadap Trump. – AFP

Para penyokong Demokrat bergembira semasa acara pilihan raya di Hotel Hyatt Regency semalam. Demokrat meraikan penguasaan semula mereka secara majoriti di Dewan Perwakilan namun Parti Republikan melanjutkan majoriti bagi Senat. – AP