Sunday, December 4, 2022
23.3 C
Brunei

-

Deposit mata wang asing di Korea S merosot

SEOUL, 14 Julai – Deposit mata wang asing di Korea Selatan mencatatkan kejatuhan bulanan terbesar ketika syarikat itu melupuskan dolar AS di tengah dolar yang kukuh, data bank pusat menunjukkan hari ini.

Deposit dalam mata wang asing berjumlah AS$63.61 bilion dolar. pada akhir bulan Jun, turun AS$6.33 bilion dolar dari sebulan sebelumnya, menurut Bank of Korea (BOK).

Ia menandakan pengurangan bulanan terbesar berikutan dengan firma domestik menarik balik dana dolar untuk menjualnya dalam pasaran mata wang di tengah-tengah penghargaan dolar AS berbanding mata wang Korea Selatan.

Kadar pertukaran won/dolar purata sebanyak 1,144.1 won per dolar pada akhir bulan Jun, meningkat daripada 1,119.5 won sebulan yang lalu.

Selepas mencatat rekod tertinggi pada AS$70.54 bilion dolar pada Mac, deposit mata wang asing berulang kali naik dan turun dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Deposit dolar jatuh AS$5.39 bilion dolar pada bulan ini kepada AS$54.19 bilion dolar pada akhir bulan Jun, dengan mata wang yen dan mata wang Eropah jatuh kepada AS$4 bilion dolar dan AS$2.58 bilion dolar setiap satu.

Deposit mata wang yuan China menurunkan AS$70 juta kepada AS$1.22 bilion dalam tempoh yang disebut.

Deposit dolar yang dipegang oleh syarikat menjunam AS$4.87 bilion dolar kepada AS$44.2 bilion dolar, manakala yang dimiliki oleh individu menurun 0.52 bilion dolar kepada AS$9.99 bilion. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China longgarkan lagi peraturan COVID

BEIJING, 2 DIS – Bandar di seluruh China membatalkan arahan sekatan COVID hari ini dengan melonggarkan peraturan ujian dan kuarantin susulan protes di seluruh...
- Advertisment -