Dera bekas kekasih, ATP siasat Zverev

LONDON, 4 OKT – Ketua Jelajah Tenis mengatakan hari ini bahawa mereka telah melancarkan siasatan terhadap tuduhan penderaan juara Olimpik, Alexander Zverev (gambar) yang dibuat oleh bekas kekasihnya.

Tahun lalu bekas pemain junior Olga Sharypova menuduh pemain nombor empat dunia dari Jerman itu melakukan penderaan fizikal dan emosi, namun dakwaan itu ditolak oleh Zverev.

Lebih banyak perincian tuntutannya diterbitkan dalam sebuah kisah oleh majalah dalam talian Slate pada bulan Ogos lalu, mendorong Zverev, 24, untuk mengeluarkan kenyataan di mana dia secara tegas menafikan mendera Sharypova.

Dia juga melancarkan pro-siding undang-undang.

Salah satu tuduhan tersebut merujuk kepada serangan semasa Shanghai Masters pada tahun 2019.

ATP, badan pengelola tenis profesional lelaki, mengatakan ia telah melancarkan siasatan.

“Siasatan dalaman terhadap tuduhan mengenai Alexander Zverev di acara ATP Masters 1000 di Shanghai pada tahun 2019 sedang berjalan,” kata ATP dalam satu kenyataan.

“ATP mengutuk sepenuhnya segala bentuk keganasan atau penderaan dan akan menyiasat tuduhan yang berkaitan dengan perlakuan di kejohanan anggota ATP.”

Ketua Pegawai Eksekutif ATP, Massimo Calvelli berkata, “Tuduhan yang dikemukakan terhadap Alexander Zverev adalah serius dan kami mempunyai tanggungjawab untuk menyelesaikannya.

“Kami berharap siasatan kami akan dapat menemukan bukti dan menentukan tindakan selanjutnya yang sesuai. Kami faham Zverev menyambut baik siasatan kami dan mengakui bahawa dia telah menolak semua tuduhan itu.

Kami juga akan terus memantau kes berkenaan.” – AFP