Dhaka kembali sibuk meski dalam kebimbangan COVID-19

DHAKA – Buat pertama kalinya sejak bulan Mac, pemilik kedai Rahim Miah keluar pada hari Isnin lalu.

“Saya akan melihat kedai butik saya,” kata Miah di jalan Dhaka. “Saya merancang untuk membuka semula kedai saya tidak lama lagi untuk melayan beberapa orang pembeli bagi Hari Raya.”

Kedai Miah di Mouchak, salah satu pusat membeli-belah Dhaka yang terkenal, menjual pakaian bergaya, barang mewah dan barang kemas kepada pelanggan wanita terutamanya semasa perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Shukkur Ali merupakan penjual jalanan di wilayah Rampura Dhaka. Dia mengatakan bahawa dia membuka semula gerainya pada hari Ahad lalu dan mendapat beberapa orang pelanggan.

“Saya akan membuka gerai baju, seluar dan pakaian anak damit milik saya di tepi jalan hari ini,” katanya.

Gambar bertarikh 11 Mei 2020, menunjukkan seorang anggota polis trafik memakai peralatan perlindungan bertugas di jalan di Dhaka. – Xinhua
Seorang pekerja kedai memberikan pembasmi kuman di tangan seorang pelanggan. – Xinhua

Dengan kira-kira dua minggu lagi sebelum Hari Raya Aidilfitri yang menandakan ber-akhirnya bulan Ramadan yang bermula pada 25 April lalu, kebanyakan seperti Ali dan Miah membuka semula atau merancang untuk memulakan semula kedai dan gerai mereka beroperasi sama ada di dalam pasar atau di kawasan pejalan kaki.

Oleh itu, Dhaka menyaksikan lonjakan lalu lintas yang besar di jalan raya utama dan jalan-jalan pada hari Isnin lalu. Orang ramai di bandar nampaknya tidak lagi berada dalam suasana penutupan COVID-19. Pada hari Isnin lalu, jalan raya utama dan jalan di Dhaka kembali sibuk sehari setelah kedai dan pasar dibuka walaupun secara terhad berikutan perintah kerajaan.

Mofiz Uddin Ahmed, pesuruhjaya lalu lintas tambahan Polis Metropolitan Dhaka (DMP), mengatakan kepada media pada hari Isnin lalu bahawa tekanan penduduk kota yang kembali ke jalanan dijangkakan meningkat lebih jauh dalam beberapa hari mendatang. Untuk menjadikan perjalanan penumpang mudah dan selamat, dia mengatakan pasukan tambahan telah dikerahkan di jalan-jalan Dhaka.

“Kami telah mengerahkan 1,300 anggota trafik hari ini untuk memastikan keselamatan pengguna kenderaan,” katanya.

Bahkan dua hari yang lalu, dia mengatakan sekitar 1,000 anggota trafik diminta untuk bertugas di kota dengan gerakan yang santai.

“Tetapi hari ini kami harus meningkatkan pengerahan pasukan kami kerana kami menghadapi lebih banyak tekanan daripada orang-orang yang kembali ke jalanan.”

“Saya telah meminta semua rakyat untuk melengkapkan diri dengan alat pelindung yang betul, terutama ketika mereka harus bertindak balas terhadap situasi darurat, dan menerapkan peraturan lalu lintas yang ketat sehingga kita dapat mencegah COVID-19,” katanya.

Penegak undang-undang yang ditugaskan untuk memastikan keselamatan penduduk Dhaka semakin terdedah terhadap COVID-19 di negara ini. Sekurang-kurangnya 1,509 anggota polis setakat ini dilaporkan dijangkiti COVID-19 di Bangladesh. Antaranya, 708 dijangkiti virus itu di bandar Dhaka sendiri di bawah DMP.

Dengan latar belakang ini, seorang pegawai di bilik kawalan lalu lintas DMP yang tidak mahu disebutkan namanya mengatakan bahawa peningkatan tekanan orang ramai di jalan-jalan Dhaka adalah kebimbangan besar bagi mereka. Dia mengatakan lalu lintas di jalan-jalan utama Dhaka meningkat sekitar 50 peratus pada hari Isnin lalu berbanding dua hari sebelumnya.

Orang ramai di Dhaka mendapat sekitar satu setengah bulan untuk berhenti seketika dari kerumunan, kebisingan, bunyi hon kereta dan pencemaran yang biasa berlaku kerana penutupan COVID-19 yang dilonggarkan akhir bulan lalu dengan izin untuk membuka semula kilang-kilang.

Kemudian Bangladesh membenarkan pembukaan semula kedai dan pasar di negara itu mulai 10 Mei lalu pada skala yang terhad. Keputusan itu juga diambil beberapa hari setelah ribuan kilang pakaian siap pakai (RMG) negara itu kembali beroperasi di tengah-tengah kebimbangan bahawa pembukaan semula aktiviti ekonomi secara tiba-tiba boleh mencetuskan gelombang jangkitan baharu.

Virus ini telah merebak ke 63 dari 64 daerah di Bangladesh. Jumlah jangkitan yang disahkan di negara ini berjumlah 15,691 sementara kematian berjumlah 239 termasuk 11 kematian pada hari Isnin lalu. Sebanyak 1,034 kes lagi disahkan di Bangladesh dalam 24 jam terakhir sehingga jam 8 pagi waktu tempatan pada Isnin lalu, peningkatan harian tertinggi di negara ini sejak 8 Mac lalu.

Mempertahankan langkah kerajaan baru-baru ini, Setiausaha Perdagangan Bangladesh, Md Jafar Uddin, mengatakan bahawa gangguan ekonomi yang disebabkan oleh COVID-19 telah merugikan kehidupan berjuta-juta orang di sektor tidak rasmi di negara itu.

“Kita harus membendung COVID-19 dan menyelamatkan ekonomi kita. Kita harus melakukan kedua-duanya,” kata setiausaha perdagangan itu. – Xinhua