Dipenjara 8 bulan langgar Perintah Kuarantin

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 13 OKT – Seorang lelaki Indonesia berusia 22 tahun dijatuhi hukuman penjara 8 bulan kerana melanggar Perintah Kuarantin, kegagalan mengimbas kod QR BruHealth ketika memasuki premis perniagaan dan mendedahkan orang ramai kepada risiko dijangkiti COVID-19.

Yuda Prayoga mengakui bahawa pada malam 3 September, ketika menjalani Perintah Kuarantin mandatori, dia telah keluar dari kediamannya, meninggalkan telefon bimbitnya untuk pergi ke sebuah kedai serbaneka berdekatan untuk membeli makanan dan air mineral.

Setelah memasuki kedai serbaneka, tertuduh tidak mengimbas kod QR BruHealth atau memasukkan butiran peribadinya ke dalam buku nota yang disediakan. 

Dia menghabiskan masa 10 minit di kedai serbaneka tersebut di mana orang awam yang lain turut berada di dalam.

Dia berjalan pulang dengan barang beliannya dan disedari oleh jiran yang kemudiannya memberitahu perkara itu kepada pihak berkuasa.

Timbalan Pendakwa Raya Nurul Fitri Kiprawi menekankan faktor-faktor yang memburukkan lagi kes ini, khususnya, fakta bahawa dia menyedari sepenuhnya bahawa ia adalah pembawa positif COVID-19.

Tertuduh juga mengetahui sepenuhnya bahawa aplikasi BruHealthnya menunjukkan kod ungu, yang menunjukkan bahawa dia adalah kes positif COVID-19, namun dengan sengaja meninggalkan telefon bimbitnya di rumah untuk mengelakkannya daripada dikesan.

Pihak pendakwaan meminta hukuman tahanan untuk memberikan mesej yang jelas bahawa tertuduh dan semua orang yang mempunyai pemikiran yang serupa harus mematuhi semua syarat keselamatan dan langkah pencegahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa berkenaan.

Timbalan pendakwa raya menekankan bahawa tanggungjawab tersebut bukan hanya terletak di tangan Kementerian Kesihatan dan pekerja barisan hadapan, tetapi juga usaha kolektif diperlukan untuk memerangi wabak tersebut.

Majistret Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid berpendapat bahawa hukuman tahanan adalah wajar dan tidak dapat dielakkan untuk menghantar mesej kepada orang ramai bahawa kesalahan tersebut tidak dipandang ringan oleh mahkamah kerana kesihatan dan keselamatan awam merupakan pertimbangan utama.

Majistret menyatakan bahawa tidak ada alasan yang dapat dibenarkan bagi tertuduh untuk membeli makanan dan air mineral di kedai serbaneka kerana Kementerian Kesihatan telah membuat pengaturan yang diperlukan untuk menghantar makanan ke tempat kediamannya ketika dia menjalani kuarantin.

Tindakan tertuduh menggagalkan objektif Kementerian Kesihatan untuk membendung virus yang boleh menyebabkan kematian atau jangkitan yang teruk kepada orang lain.

Tertuduh tidak melakukan tugasnya dalam membendung virus tersebut dan  tidak bertanggungjawab secara sosial dengan mendedahkan orang awam lain kepada risiko jangkitan di tempat awam.