Dipenjara, sebat curi duit, telefon

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 OGOS – Seorang lelaki tempatan dijatuhi hukuman penjara dua tahun enam bulan berserta satu sebatan oleh Mahkamah Perantaraan, di sini, kelmarin, setelah mengaku bersalah mencuri dan melakukan kerosakan awal minggu lalu.

Timbalan Pendakwa Raya Sabrina binti Haji Mahmud memaklumkan mahkamah bahawa pada malam 18 Januari, Hadiman bin Ahad, 41, telah keluar dari kawasan perumahan Kampung Mengkubau menuju ke Masjid Kampung Tanah Jambu dengan membawa sepotong wayar logam dan beberapa gam tikus.

Tertuduh memasuki masjid melalui pintu belakang, memakai topeng muka hitam dan topi untuk menyembunyikan identitinya. Sebaik sahaja masuk, tertuduh mencari barang untuk dicuri dan terlihat sebuah kotak sumbangan. Dengan menggunakan wayar logam dan gam yang dibawa-nya, tertuduh cuba mengeluarkan wang dari kotak itu, tetapi tidak berjaya lalu menggunakan kerusi besi untuk memecahkan kotak sumbangan tersebut dan mengambil wang $7 di dalamnya. Tertuduh meninggalkan masjid tidak lama kemudian, dan pulang ke rumah.

Pada malam yang sama, seorang penjaga malam melihat kotak itu telah dipecahkan dan memaklumkan kepada imam yang kemudiannya membuat laporan polis yang membawa kepada penangkapan tertuduh, dengan bantuan rakaman CCTV yang berjaya merakam perbuatan tertuduh. Sementara itu, pada pukul 7 malam 12 Jun, tertuduh menaiki bas dari Muara ke Kampung Salambigar untuk pergi ke rumah abang iparnya di Kampung Sungai Hanching. Sebaik tiba, tertuduh memasuki rumah berkenaan melalui pintu slaid belakang. Di ruang tamu, tertuduh melihat telefon pintar diletakkan di atas rak lalu mengambil dan memasukkannya ke dalam beg galas sebelum beredar.

Kemudian, pada pukul 10:30 malam apabila abang ipar tertuduh pulang dan menyedari kehilangan telefon bimbitnya, dia terus membuat laporan polis, yang membawa kepada penangkapan tertuduh.

Semasa dalam tahanan polis, mangsa dan isterinya menemui tertuduh, yang mengaku bahawa dia telah mencuri telefon tersebut. Dalam keterangan pendakwaan, Timbalan Pendakwa Raya Sabrina menekankan beberapa faktor memburukkan kes yang dipersetujui oleh Hakim Radin Safiee bin Radin Mas Basiuni ketika mempertimbangkan hukuman bagi defendan.

Pihak pendakwa mengemukakan, faktor itu bermula daripada fakta bahawa pencurian itu dilakukan di sebuah masjid, dari sebuah kotak derma, mengetahui bahawa pada waktu malam ketika jemaah telah pergi setelah menunaikan solat Isyak, mengambil kesempatan untuk memasuki masjid dengan membuka pintu belakang dan masuk untuk mencuri ketika ketiadaan orang. Mahkamah juga diberitahu bahawa tertuduh adalah pesalah yang berulang kali melakukan kesalahan, di mana kali terakhir dia melakukan kesalahan ialah pada 2009 dan tertuduh mula terlibat dalam kes yang berkaitan pencurian sejak 1996 lagi.