Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  Disney rancang ambil alih Hulu daripada Comcast

  OREGON, 3 NOV – Walt Disney Co mengumumkan bahawa ia akan membeli 33 peratus saham dalam Hulu daripada Comcast dengan harga kira-kira AS$8.6 bilion, satu perjanjian yang akan memberikan Disney kawalan penuh terhadap perkhidmatan penstriman itu.

  Disney telah mengendalikan Hulu sejak 2019, apabila Comcast menyerahkan kuasanya kepada Disney dan menjadi rakan kongsi senyap secara efektif.

  Disney tidak memberikan sebarang komen selain daripada mengatakan bahawa pemerolehan itu akan ‘mengukuhkan objektif penstriman Disney’.

  Harga perjanjian mungkin akan meningkat apabila kedua-dua syarikat menyelesaikan penilaian yang telah dipersetujui mengenai nilai pasaran Hulu yang adil, satu proses yang mungkin tidak akan selesai sehingga tahun depan.

  Hulu bermula pada 2007 dan dengan cepat berkembang menjadi perkhidmatan yang disokong oleh konglomerat hiburan yang berharap dapat mengatasi internet dengan platform dalam talian untuk rancangan TV mereka sendiri.

  Disney menyertai pada 2009, merancang untuk menawarkan rancangan dari ABC, ESPN dan Disney Channel.

  Sepuluh tahun kemudian, Disney memperoleh kawalan majoriti ke atas perniagaan tersebut apabila ia mengambil alih 21st Century Fox.

  Disney telah menganggap Hulu sebagai salah satu perkhidmatannya sendiri selama bertahun-tahun — contohnya, apabila ia melancarkan perkhidmatan penstrimannya sendiri, Disney+, pada 2019 dan segera menawarkan pakej penstriman yang merangkumi Hulu, Disney+ dan ESPN+. – AP

  Logo untuk perkhidmatan penstriman Netflix, Hulu, Disney+ dan Sling TV digambarkan pada alat kawalan jauh pada 13 Ogos 2020 di Portland, Oregon. – AP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...