Djokovic enggan dedahkan status vaksin

TURIN, ITALI, 21 NOV – Novak Djokovic enggan mendedahkan sama ada dia akan mempertahankan kejuaraan Terbuka Australia selepas ketua kejohanan itu mengesahkan kelmarin hanya pemain yang telah diberi vaksin dapat mengambil bahagian dalam Grand Slam pertama musim ini.

Keputusan itu, yang didedahkan oleh Craig Tiley, menambah tekanan kepada pemain nombor satu dunia, Djokovic yang enggan mendedahkan sama ada dia telah divaksin atau pun tidak.

“Kita perlu tunggu dan lihat,” kata Djokovic kepada pemberita selepas tewas pada separuh akhir Final ATP menentang Alexander Zverev.

“Saya tidak bercakap dengan mereka (penganjur kejohanan). Saya hanya menunggu untuk mendengar berita yang akan berlaku, sekarang saya tahu, kita hanya perlu tunggu dan lihat.”

Melbourne, tempat Grand Slam Januari diadakan, telah menghabiskan lebih daripada 260 hari di bawah penutupan semasa pandemik COVID-19 dan kerajaan negeri Victoria menjelaskan bulan lepas tidak akan ada pengecualian untuk pemain yang tidak divaksin.

Tiley berkata kumpulan permainan itu tahu mereka mesti mendapatkan suntikan vaksin untuk bersaing di Terbuka Australia, tetapi dia akan ‘suka melihat Novak di sini’ dan cuba memenangi rekod kejuaraan Grand Slam ke-21 di Melbourne Park.

Zverev, yang memuji Djokovic selepas memenangi perlawanan menarik di Turin 7-6 (7/4), 4-6, 6-3 juga berkata bahawa dia berharap rakannya akan berada di Terbuka Australia.

“Ia sangat sukar kerana ia melibatkan hal politik,” kata Zverev. – AFP

Aksi pemain Serbia, Novak Djokovic semasa mengembalikan bola kepada Alexander Zverev dalam perlawanan separuh akhir Final ATP kelmarin. – AFP