Sunday, January 29, 2023
23 C
Brunei

-

Djokovic menang gelaran Adelaide

ADELAIDE, 9 JAN – Pilihan utama Novak Djokovic menyelamatkan mata perlawanan kelmarin sebelum menewaskan Sebastian Korda untuk menjuarai Adelaide International dan mengukuhkan statusnya sebagai pilihan utama untuk kejuaraan Terbuka Australia.

Pemenang Grand Slam 21 kali itu mengambil masa lebih daripada tiga jam untuk menewaskan lawan bukan pilihan dari Amerika, yang merupakan anak kepada bekas pemain nombor dua dunia Petr Korda, 6-7 (8/10), 7-6 (7/3), 6 -4.

Djokovic melanjutkan rekod tanpa kalahnya di Australia kepada 34 perlawanan berturut-turut.

Pemenang 92 gelaran itu kini menuju ke Terbuka Australia dalam masa kira-kira seminggu dengan momentum dan usahanya untuk memastikan gelaran Grand Slam buat kali ke-10, dibantu oleh ketiadaan pemain nombor satu dunia, Carlos Alcaraz yang mengalami kecederaan di Melbourne Park.

Djokovic, juara 2007 di Adelaide pada awal kariernya, menggelar minggu pra-Terbuka ‘sangat istimewa untuk saya’, teruja dengan keghairahan peminat yang luar biasa.

“Ia merupakan minggu yang menakjubkan. Berdiri di sini adalah satu hadiah yang pasti,” kata pemain nombor lima dunia Serbia itu, yang terlepas Terbuka Australia tahun lalu selepas diusir kerana status vaksinasinya. “Saya memberikan segalanya hari ini dan sepanjang minggu untuk meraih trofi ini.

“Sokongan yang saya perolehi sejak 10 hari lalu merupakan sesuatu yang tidak pernah saya alami kerana ia terlalu banyak dalam hidup saya,” tambahnya, dengan penonton pro-Djokovic yang ramai setiap kali dia bermain.”Ia pasti terasa seperti bermain di laman sendiri.”

Djokovic membatalkan mata perlawanan Korda ketika melakukan servis pada 5-6, 30/40 pada set kedua, melakukan pukulan overhead untuk penyelamatan sebelum set itu beralih ke satu lagi pemecah mata yang dimenangi oleh pemain Serbia itu. – AFP

Reaksi Novak Djokovic meraikan kemenangan di kejohanan tenis Antarabangsa Adelaide. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -